Велинград - online - Туристи от ТД “Юндола” покориха връх Пирин 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Туристи от ТД “Юндола” покориха връх Пирин
Публикувано 2012-07-03 09:26:44 от темпо

Последователни в желанието си да посещават планински обекти по нетрадиционни маршрути, туристи от ТД “Юндола” Велинград бяха изправени пред поредното предизвикателство. След изкачването на връх Вихрен по неговия източен ръб през Джамджиеви скари, връх Миджур в Западна Стара планина, от Кресна до хижа Синаница и изкачване на едноименния връх по ръба откъм езерото, преходът през циркуса на Урдини езера - Отовишки връх - Седемте езера - Зелени рид и други не по-малко интересни преходи в Пирин и Рила, дойде ред на връх Пирин в Пирин планина. Ето краткия разказ на участниците:

На 23 юни 2012 г. малката, но добре организирана група в състав Кирил Тодоров, Румяна Попова и Данка Тодорова поехме от Велинград за Предел с цел покоряване на връх Пирин. По предварително проучения маршрут, с помощта на местни хора и горски работници, пристигнахме в местността “Сапатовото”, откъдето в 11 часа започна пешеходният преход. Знаехме, че няма да е леко и, запасени с минимум багаж и максимум вода, поехме нагоре. Пътят премина в пътека, която много скоро свърши и пред нас се изправи стръмният бряг на река Брежанска, осеян с паднали дървета, вероятно от лавина. Преминаването през това “гробище” би ни затруднило, затова навлязохме в муровата гора. На места се появи избледняла червена маркировка и каменни пирамидки, които често се губеха. Водачът Кирил Тодоров на видими възлови места маркираше дърветата, приближихме се към клековата гора. Борбата с клека трая около час, докато излезем на открито в местността “Горелото”, откъдето се откри изглед на юг към Кресна, Брежани, Симитли и други села в района. Посоката към върха беше правилно определена. Стъпка по стъпка го наближавахме и в 16 часа Румето вече беше горе, а след нея и останалите.
Можеш само да затаиш дъх пред необятната гледка във всички посоки: Родопите и Рила, върховете на Пирин, Славянка и Беласица, Огражден, Малашевска и Влахина планини, а в долините Предел, Разлог, Симитли, Благоевград. Развяваш българското знаме с удовлетворението, че си един от малцината, достигнали до върха, записваш се в тетрадка, скрита в пирамидата и задължително се снимаш...
Най-северният връх Пирин се издига на 2593 метра надморска височина в резервата “Баюви дупки - Джинджирица”. В немска енциклопедия за алпийски изкачвания е описано, че за първо документирано изкачване на планински връх в света се смята това на македонския цар Филип V и сина му Персей преди 20 века. Има основание да се смята, че точно връх Пирин е бил този връх. На върха има каменни блокове, където личат следи от жертвоприношение в чест на Зевс.
Надеждата, че връщането ще бъде по-леко, се оправдаха наполовина. Добре очертаната червена маркировка от върха ни отведе до изворче, където попълнихме водните запаси със студена изворна вода. В един момент лентовата маркировка се загуби и нямахме друга алтернатива, освен да потърсим няшата, направена благодарение на съобразителността на водача на отиване ъм върха. Ако някой е виждал как се движи Тарзан, може да си представи как “ходехме” върху клека в продължение на половин час. Резултатът беше “влизаш с дрехи, излизаш гол”. Все пак успяхме и в 10 часа бяхме на изходната точка - 1100 метра над морското равнище. Щастливи и доволни от неповторимото преживяване!
Неда Панайотова, ТД “Юндола”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води