Велинград - online - Спомен за Хайтов 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Спомен за Хайтов
Публикувано 2012-07-03 09:29:45 от темпо

На 30 юни т.г. се навършват 10 години от датата, когато напусна този свят известният писател, сценарист, общественик и родолюбец акад. Николай Хайтов. По този повод и по инициативата на читалищното ръководство на ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий -1905” в кв. Чепино бе организирана вечер, посветена на Хайтов. На нея бяха поканени дъщерята на писателя Елена Хайтова и нейният съпруг Никола Гигов, писател, поет и изследовател на Орфей. В малката зала на читалището присъстващите чуха спомени за живота, творчеството и дейността на големия българин, оставил трайна следа в българската литература и култура.

От разказа на Никола Гигов, зетят на Хайтов, стана ясно, че двамата се познавали повече от 40 г. Време, напълно достатъчно да се усети и разбере онази голяма любов на писателя към всичко българско – към Родината, към българския език и неговите диалекти, към родния фолклор, към природата и в частност към Родопите. Интересно откритие прави за себе си Н. Гигов, който смята, че Хайтов е имал 4 чифта очи: първият, най-вътрешният са детските му очи, после са лесничейските, следвани от писателските и последните са космическите му очи.
Елена Хайтова разказа, че баща й често е споделял какво мисли за Родопите. Той казвал, че това е планината, която обича най-много, но голямата му болест била любовта към България. Много силно, правдиво и в същото време предупредително, звучат неговите думи, че ако не успеем да запазим българското и България, ни очаква жалката участ да се превърнем в “етнически боклук за другите народи”. Не беше подминат и огромният принос на Николай Хайтов в търсенето и откриването на костите на Васил Левски. Приживе той не можа да дочака признанието, че Апостола на свободата е погребан в малката софийска църква “Св. Петка Самарджийска”. Но години след смъртта му там бе поставена възпоменателна плоча, която показва, че усилията на големия българин на са отишли напразно. А за световното му признание в областта на литературата говорят фактите – неговите книги са издадени в 55 милионен тираж и са преведени в 22 страни.
Присъстващите на срещата също споделиха своите мнения за писателя, както и спомени за Николай Хайтов, който по различни поводи е посещавал често Велинград. Майсторът-дърворезбар Герасим Старчев подари на гостите изработен от него сувенир, за да си спомнят за Велинград и да се готвят за нови срещи с почитателите на Хайтов.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води