Велинград - online - Хор “Николай Гяуров” на фестивала “Антонио Вивалди” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Хор “Николай Гяуров” на фестивала “Антонио Вивалди”
Публикувано 2012-07-03 09:35:36 от темпо

Време е за фестивали! Юни е един от активните месеци, в които се провеждат конкурси и форуми в областта на хоровото изкуство. Чрез тях българският хор отново завладя своята стара и нова публика, своите позиции и по международните сцени.

Смесеният хор “Николай Гяуров” към читалище “Отец Паисий” Велинград дълго време подготвя своя репертоар за поредното участие, този път във Втория международен хоров фестивал “Антонио Вивалди” в Габрово, организиран от музикалното културно сдружение “Антонио Вивалди” от гръцкия град Карпентини и габровското читалище “Априлов - Палаузов 1861”. Той се състоя от 22 до 24 юни и в него взеха участие хорове от Гърция и България.
Нашият хор се представи във втория ден с фестивална програма, без конкурсен характер. И в залата, и извън нея гладусите бяха високи. Всеки от колективите се стремеше към висок професионализъм и точно художествено изпълнение. Добри и интересни бяха изпълненията на гръцките хорове от Лариса и на хор “Кантилена” от Велико Търново. Нашият хор се представи с умело подбран репертоар, най-добре прецизиран по отношение на жанр и автори. Публиката има удоволствието да чуе няколко завладяващи църковни песни, руска, италианска и песен в народен стил. Като специалист мога да твърдя съвсем сигурно, че хор “Н. Гяуров” с изпълненията си с нищо не отстъпи на другите участници.
Голяма заслуга за това има младият и обичан от всички хористи, утвърждаващ се диригент Момичел Томов. Въпреки че неговата кариера на хоров диригент е в самото начало, през двете години начело на хора той успя за покаже твърдост, принципност и умения. За доброто представяне допринесе и рутината на нашата дългогодишна пианистка Таня Енчева, която отново бе на висота.
Хор “Н. Гяуров” бе награден с диплом от кмета на Габрово, а Момчил Томов с медал като най-млад и обаятелен диригент. Бяха установени делови контакти с хоровете от Гърция, от името на които получихме покана за участие в техни хорови фестивали.
На връщане към Велинград се отбихме в храм-паметника в село Шипка, в подножието на величествения връх. В деня на лятото Еньовден изнесохме концерт от църковни песнопения. Преживяването при изпълнението бе неповторимо не само за хористите, но и за всички, които бяха в храма. Това бе най-искрената и вълнуваща “молитва” към Бога. Почувствахме се смирени и усетихме божията доброта и сила, които сякаш забравяме в ежедневието си. Този миг бе най-хубавото и прекрасно преживяване през двата дни.
Благодарим на читалищното ръководство, което направи възможно участието ни във фестивала. Надяваме се, че догодина ние заедно отново ще проведем велинградския хоров фестивал и ще разрешим проблемите, които стоя пред нас и затрудняват работата на хора и диригента.
Ели Гикова-Саздова, бивш диригент на хор “Н. Гяуров”

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай