Велинград - online - Различни сме, но сме истински! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Различни сме, но сме истински!
Публикувано 2012-07-03 09:38:06 от темпо

Атмосферата, в която се работи с деца със СОП (специални образователни потребности), трябва да бъде атмосфера на загриженост и желание да се опознаят и да се разкрият техните интереси, техните силни и слаби страни. Всяко едно дете със СОП има своя силна страна и педагогът е този, който трябва да я открие и да спомогне за развитието й. Помощното училище дава такива възможности и за учители, и за ученици. С децата работят педагози-профeсионалисти, които притежават необходимата квалификация, опит, умения и имат възможност да работят индивидуално с всяко дете, което е много важно за постигането на добри резултати. Педагозите полагат големи усилия да се развиват заложбите на деца със СОП.

В Помощно училище “Драган Манчов“ са създадени много клубове по интереси по различни проекти, в които са обхванати всички ученици. По проекта “Бъдете с НАС и НИЙ сме като ВАС“ с децата работят и външни специалисти. Г-жа Венера Ланджова с много любов и търпение успя да преодолее инертността у тези деца, да ги мотивира и накара да повярват в себе си. Тя научи децата да рисуват по образец, да овладеят различни техники. С произведенията си те участваха в различни изложби и конкурси и спечелиха много награди: Боряна Михайлова от VIII клас спечели трета награда в международен конкурс “Заедно в ХХI век“, а учениците от клуба по изобразително изкуство получиха екипна награда за цялостно участие в този конкурс; Лиляна Кафтанджиева от VI клас спечели грамота за второ място в национален конкурс “Братя Миладинови“ и трето място в конкурса за детската рисунка “Частица от теб може да бъде за някого целия свят“ в национална кампания в подкрепа на донорство. Клубът по изобразително изкуство получи грамота за участие в национален конкурс “Не на цигарите“. Ръководителите на клуба Венера Ланджова и Тамара Маргова също така полагат големи усилия за социализация и интеграция на тези деца. Те организират пленери, изложби съвместно с учениците от други училища, провеждат занятия на клуба заедно с други деца и всеки, който желае да участва в клуба, е добре дошъл. Каним всички желаещи да посетите нашата изложба в Художествена галерия в Къщата на Цвета във Велинград.
По същия проект в училището успешно работят още два клуба, които също имат своите постижения и се гордеят с тях. Учениците от спортен клуб “Ски“ взеха участие в регионалните спортните състезания “Special Olympics” в Пазарджик и спечелиха много награди. Ръководителите на клуба Николай Мешков и Николай Гълев се стараят да възпитават у децата преди всичко толерантност, подкрепа и взаимопомощ, любов към спорта, умение да преодоляват трудностите и да каляват волята си, спортен дух и стремеж към победа.
С огромно желание децата посещаваха занятията на клуба “Музика и танци“. Те успяха да създадат една прекрасна оперетка “Дете на мира“, с която участваха в училищното тържество по случай 24 Май. Децата се научиха да танцуват различни български народни танци и хора. Следващата година се надяваме да бъдем участници в градските мероприятия и тържества, след като бъдат ушити сценични костюми и носии. Ръководителите на клуба са Дора Коцева, Ира Байрактарова, Мария Кюлюмова, Александър Пеев. Благодарим на всички колеги, които работят с нас, които ни подкрепят и ни помагат - особено на г-жа М. Зинкова, г-жа М. Байлова и г-н К. Урумов.
По проект “Успех“ в нашето училище функционира клуб “Млад краевед“ . Целта на клубната дейност е да се даде възможност на известни хора в града да разкажат историята на своя живот и да предадат опита си на младото поколение, желание да формират в младите чувство за принадлежност и любов към родния край. Събирайки такива истории, учениците направиха и публикуваха сборник ”Велинград - минало, легенди и настояще”, който отразява важността на историческите събития в Чепинския край , предава емоцията и любовта към родината си. Представени по този начин знанията се възприемат по-добре, оставят траен спомен в паметта на децата и възпитават в тях чувство за принадлежност и изконни човешки ценности. Всички тези дейности, които извършваме в нашето училище изключително много подпомагат и допринасят за образователно-възпитателния процес, което е от изключително значение за нашите деца, които са със специални образователни потребности и трудно усвояват материала от учебника. Придобити по този начин знанията разширяват мирогледа на децата, обогатяват представите им за света и за човешките взаимоотношения. Този процес е двустранен, защото е възможност за възрастните хора да споделят важни моменти от своя живот, да усетят значимостта си. Клубът се гордее с още една своя победа - престижна награда за творчeско участие в ученическия конкурс “Поколенията ръка за ръка” по програма “Коменски” по случай обявяването на 2012 като Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. Ръководител на проекта е Вили Вучкова.
Клуб “Аз и животните“ ангажира децата през свободното им време. Децата изучават животните като ги наблюдават, слушат разкази и обяснения, посещават места в града и околностите, където отглеждат различни видове животни, риби. От събрания материал правят презентации, изложби от рисунки, апликации, макети. По този начин децата разширяват, коригират, уточняват представите си за околния свят, учат се да наблюдават, да сравняват и да правят изводи, изразяват емоции и впечатленията си, което снижава агресивните прояви. Ръководителят на клуба е Катя Кирякова.
Голяма роля за развитието на децата има занятието на клуба “Лего-роботика“, ръководен от София Илинова. Децата конструират от конструктора “Лего“ модели по образец, изрязват и лепят фигурки от цветен картон, оцветяват гипсови фигурки, правят апликации от различни материали. Това развива фина моторика, мисленето на децата, работа в екип провокира необходимостта от речева активност. Произведенията си децата подреждат в красиви изложби.
Чрез всичките тези дейности, чрез успехите и постиженията на нашите ученици искаме да заявим, че Помощно училище е една успешна институция, където деца със СОП получават не само необходим минимум от знания и умения и развиват познавателните си способности, но и място, където могат да развиват своите интереси и свой потенциал. Ние вярваме, че всяко дете със СОП е уникално и надарено със заложби и нашата задача е да се подкрепи такова дете, да му се даде шанс да се развива и пълноценно да се реализира в обществото наравно с другите.
Eлена Канлиева, директор на ПУ “Др. Манчов”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води