Велинград - online - Президент и премиер поздравиха Ракитово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Президент и премиер поздравиха Ракитово
Публикувано 2012-07-10 09:10:51 от темпо

Празникът на Ракитово - 7 юли, деня на храма “Света Неделя”, сложи отпечатък върху цялата изминала седмица. Официалният празник бе вечерта на 7 юли, когато сред гостите на ракитовци бе и министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Кметът Любомир Петков поздрави всички присъстващи, а жителите на общината получиха поздравителни адреси от президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Най-много зрители събраха двата големи концерта на площада вечерта на 6 и 7 юли с изпълненията на фолк-звезди и на Веселин Маринов, както и гостуването на тийнейдъжрския идол Криско. А ние избрахме още три акцента от културния афиш на празничната седмица в Ракитово:


“Нека бъде светлина”
Емблематичната за свободния дух песен Васко Кръпката изпя заедно с пълната зала зрители, дошли на четвъртото връчване на Националната литературна награда “Милош Зяпков” и наградите от съпътстващите я конкурси на 5 юли в залата на НЧ “Будилник” в Ракитово. Певецът бе “трогнат и очарован” от многото ценители на поезията в едно бездуховно време.
Наградата бе учредена през 2008 г. от Община Ракитово, а нейни съучредители са Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружението на писателите в Пазарджик. Досегашни носители на голямата награда са Георги Борисов, Деян Енев и Божана Апостолова.
Много поети, писатели и политици уважиха литературната вечер. Спомени за Милош Зяпков сподели неговият приятел и основен дарител за издаване на книгата “Събрани творби” Асен Иванов, а уважаваната учителка по литература и добра приятелка на Милош Зяпков - Елена Баракова направи емоционален анализ на неговото творчество.
Никола Иванов, председател на журито и носител на наградата за най-добра книга от раздел “Сатира” на СБП, сподели, че кризата не е засегнала литературния конкурс - тази година представените творби са били повече. Другите членове на журито са Георги Борисов - поет, директор на издателство “Експрес” и главен драматург на Народния театър “Иван Вазов”; Иван Цанев - един от последните живи класици на българската поезия; Мария Димова - старши библиотекар в читалище “Будилник” и Костадин Зяпков - брат на Милош и председател на читалището в Ракитово.
Кметът на общината Любомир Петков връчи наградите на победителите от двата съпътстващи конкурса. За средношколци наградата в раздел “Поезия” не се присъди, а в “Проза” бе наградена Анелия Стоянова от гимназия “Б. Брехт” в Пазарджик за разказа “Омагьосана”. В раздел “Хумор” наградата бе за единадесетокласничката от същото училище Лиляна Несторова за есето “Проблемът на природата като част от образа на родината”.
Таня Тодорова от Пазарджик е победител в раздел “Поезия” за автори от нашата област, а Михаил Гунчев от Стрелча е първенец в раздел “Проза” за цикъл разкази. Отсъстващият поради здравословни проблеми Митко Тодоров бе удостоен с първо място като сатирик за цикъл епиграми.
Преди да връчи голямата награда “Милош Зяпков”, г-н Петков поощри малката ракитовска поетеса Йоана Любомирова Янкова - петокласничка, най-младата участничка в конкурса.
Националната литературна награда “Милош Зяпков” тази година спечели поетесата Аксиния Михайлова за стихосбирката си “Разкопаване на тялото”. В конкурса я е представила директорката на пловдивското издателство “Жанет-45” Божана Апостолова.
Една вечер с много светлина - духовна и обнадеждаваща.

Истинската премиера
Така режисьорът и постановчик на комедийната приказка “Женско царство” от Ст. Л. Костов Ники Ташев определи гостуването на театър “Мим Арт” при сдружение “Тишина” и на групата за синхронно пеене и танци “Жестим” на 4 юли на ракитовска сцена.
Постановката е била гледана за първи път на 8 май т.г. в театър “София”, но фактът, че преди 40 години е била режисирана от неговия баща Георги Ташев-Кашмер - ерудит, един от стожерите на културното дело в Ракитово и деен участник в самодейния театрален състав, на същата сцена е повод за гордост от страна на сина Ники и убеждение, че това е “истинската премиера”.
Ники Ташев и художественият ръководител на трупата Мария Атанасова работят с млади таланти с увреден слух, а постигнатото от всички тях бих определила като доказателство за силата на човешкия дух: една поразяваща тишина на фона на безмисленото говорене, което ни заобикаля.
Сред семпли, но многофункционални декори и прекрасна музика за женското царство се бориха Анелия Димитрова, Снежанка Асенова, Елена Василева, Катрин Ал Масри, Нури Яшаров, Иван Бугов, Димитър Симитров и Васил Спасов.
За “пинизчийските декори”, както ги нарече един ракитовски зрител и костюмите, дело на Ивайло Николов и Ива Гикова, имаше и ракитовски принос в лицето на Петър Ташев и Ани Божанова, за което режисьорът искрено благодари.
Играта на актьорите беше стойностна, покоряваща и запомняща се. В петъчната вечер от празниците на Ракитово те излязоха и на мегдана, а цяла България ще има удоволствието да ги види и в телевизионното предаване “Комиците”.

Наслада за сетивата и разума
Ракитовските любители на живописта и гостите на града имат 20 дни - от 2 до 22 юли, за да се насладят на самостоятелната изложба на велинградския художник Бранко Манушев.
Аз имах удоволствието да я разгледам сама. Влизайки в камерната зала на читалище “Будилник”, тръгнах на дясно и усетих уханието на розите, нарисувани в нежни тонове. С цвете в душата пътешествах из родната планина - Градеш, Дефилето, Бялата вода, Кантонът, Лакът. Светлокафяви и мекозелени тонове и внушение за спокойствие и единение с природата.
Картините “Борбата между доброто и злото” и “Венеция” ме подбудиха към философски разсъждения за непреходността на стойностното изкуство. Чрез творбата си “Дух и материя” Бранко ми напомни, че най-великият художник е природата.
Още едно нагазване в росната трева и вдишване на боров въздух чрез “Родопски пейзаж” и изведнъж “Врата” - затворена с тежка верига. Сякаш художникът я е поставил последна, за да ме върне отново в гората, при уханието на цветята и тържеството на красотата в неговите картини.
Материалите подготви Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай