Велинград - online - Историята на пощите и съобщенията в България: “Бързо, точно, срочно” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Историята на пощите и съобщенията в България: “Бързо, точно, срочно”
Публикувано 2012-07-17 09:15:45 от темпо

На 12 юли в Историческия музей зам.-кметът Исмет Бабучи откри изложбата “Бързо, точно, срочно” на Регионалния етнографски музей в Пловдив. Това е една изложба на най-богатата колекция в страната, представяща и историята и развитието на съобщенията в България още от времето на Османската империя - с ”татарската конна поща” и “мензилите” (станциите).

От изложбата научаваме, че телеграфът е изобретен 50 години преди телефона и въвеждането му у нас през 1855 г. Най-ранният експонат в колекцията е морзовият апарат от 1857 г. Първият телефонен разговор в България е проведен в Пловдив през 1879 г. от кабинета на генерал-губернатора Алеко Богориди и неговата канцелария. Пак от Пловдив е проведен и първият междуградски разговор със София по време на Първото индустриално изложение през 1882 г. Благодарение на телефона през 1884 г. присъстващите в залата на “Славянска беседа” в София са поздравени със симфоничен концерт от Пловдив по случай откриването на Народното събрание. Първият телефонен разговор в София е проведен на 26 ноември 1884 г. с два апарата, донесени от кап. Груев от Русия.
Експозицията предлага и уникални експонати на едни от първите телефонни апарати, появили се в България в края на XIX век с княжеския герб, телефони на фирмите “Берлинер”, ”Уестърн Електрик”, ”Сименс и Халске”. Много интересен е и един от първите улични монетни телефони “Ериксон”, монтиран в България и имащ указания за ползване.
Изложбата показва и богата колекция на марки, като започва с образци от първите сантими от 1879 г. (по това време България още няма своя валута). Това е времето, когато в Пловдив се създава и първото филателно дружество.
Сред гражданите, дошли за откриването на изложбата, бе и дългогодишният директор на велинградската поща (от 1958 до 1990) Георги Пунев, който разказа интересни неща от историята на нашата поща. Никола Делиев допълни, че през 1891 г. в Лъджене е била открита първата пощенска станция, а един от първите частни телефони бил на търговеца Сотир Лазаров.
Директорът на Регионален етнографски музей - Пловдив Ангел Янков заедно с г-жа Грозделина Георгиева и г-жа Лоска Борисова благодариха на директора на Историческия музей Снежана Велева за дългата дружба между двата музея. Грозделина Георгиева, която е уредник на изложбата “Бързо, точно, срочно” подчерта, че Велинград е първият град в областта, където е представена изложбата и я определи като “един човешки живот,който продължава...”.
Изложбата ще гостува в музея във Велинград до месец септември.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай