Велинград - online - Първо сведение за откритата уникална палеонтологическа находка - зъби на мастодо 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Първо сведение за откритата уникална палеонтологическа находка - зъби на мастодо
Публикувано 2012-07-17 10:04:37 от темпо

Нищо в живота не е случайно: точно на 12 юли 2012 г., когато в Ракитово бе даден старт на проекта на “Плиоценски парк Дорково”, в редакцията на “Темпо” дъщерята на Манол Чолев проф. Боряна Чолева донесе негов ръкопис за събития от далечната 1932 г. Спомените на Манол Чолев са запечатили важен и интересен факт: откриването на първата уникална кост край Дорково, което е станало точно преди 70 години. Ето какво разказва Манол Чолев:


Моите спомени ме водят в пролетта на 1932 година, когато бях директор на прогимназията в село Дорково, Пазарджишко. Точната дата (месец, седмица, ден) бе отбелязана в инвентарната книга на основания към прогимназията музей, където бяхме съхранили няколко от най-характерните открити зъби. Идеята за музея бе дадена от естественичката Руска Цонева-Чолева.
И така, в един пролетен ден бяхме извели учениците на открит урок по природознание на слънчевия скат Кошница - “Туджеви скали”. На около половин километър западно от селото, в пункта Елин кладенец, бяхме спрели за малка почивка. В един момент няколко ученици се бяха скупчили и ровеха нещо. Само след няколко минути групата ученици се насочи към нас, викайки: “Учителю, учителю, вижте какво намерихме!”.
В ръцете си те държаха някаква дълга калцирана кост, която аз не можех да определя. До мен обаче бе учителката естественичка Руска Чолева, която моментално разбра и се удиви на находката, като заключи: “Манол, това е зъб на много древно животно”.
Взехме решение и още на следващия ден Руска Чолева, моята съпруга, замина за София при нейния професор по палеонтология - Бакалов. Следващият ден тя се върна с определението, дадено от проф. Бакалов: Мастодонт Лонгирострис, на 10 000 000 години.
Уникално откритие, което бе посрещнато и от учители и ученици с голям интерес. Продължи събирането на различни палеонтологични и исторически материали - монети, грънци, с което музеят ни се обогати и разшири.
Първият зъб, който учителката Руска Чолева занесе в университета в столицата, дълги години бе включен в колекцията на Природонаучния музей в София, като годината и името на приносителя Руска Чолева бе упоменато. Но, за съжаление, много години това откритие в село Дорково бе забравено. Едва през 90-те години бе възобновено от българо-фреска експедиция с ръководител ст.н.с. Николай Спасов, като откритието бе провъзгласено като уникално за Европа и света.
Публикувал съм кратка информация по този въпрос в издадени от мен книги и брошури като “Чепинският край - Велинград”, “Баташка планина” и др.
Манол Чолев, октомври 1989 г.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай