Велинград - online - От “Слоновата кост” до “Плиоценски парк - Дорково” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

От “Слоновата кост” до “Плиоценски парк - Дорково”
Публикувано 2012-07-17 10:06:29 от темпо

Преди 5 години в интервю за нашия вестник Петър Гелин представи книгата си “Слоновата кост”, която връща времето с 20 години назад към експедицията, открила уникалното палеонтологично находище с кости на древни животни край село Дорково. Мястото, където то е открито от първата съвместна експедиция оот страни от Изтока и Запада - България и Франция, е наречено “Слоновата кост”, а френските учени го датират на 5 милиона години.

Екипът, ръководен от френска страна от проф. Ербер Тома - заместник-директор на Колеж дьо Франс, а от българска от проф. Николай Спрасов от Природонаучния музей в София, за 68 дни през периода 1985-1987 г. открива останките на 30 вида едри гръбначни животни, видове примитивни гризачи, примати, трипръсти коне (хипарион). От находището в Дорково са извадени 600 кости, а за 3 години са проучени едва 15 кв.м. площ до дълбочина 1 метър. Проф. Тома казва: “Дорково е уникално в целия свят. Досега не е разкопавано подобно находище. Може да се каже, че е нещо изключително.” Още тогава френската специалистка Силви Жирарде прави проект за музей, който се надява да бъде подкрепен и финансиран от ЮНЕСКО.
В края на интервюто си Петър Гелин сподели с болка: “След 1989 г. политическите и икономически промени изместиха идеята за музей на заден план... А никой не се досещаше, че вместо да се опитва да прави история, по-добре би било да направи музей. И то такъв, какъвто другаде в Европа няма! За да идват чужденците и да се прекланят пред старата история на нашите земи”.
Пет години по-късно тази мечта вече стартира като проект за обновяване и популяризиране на средновековната столица на Родопите - Цепина и на най-голямото в Европа палеонтологично находище край Дорково. На 12 юли 2012 г. в Ракитово се проведе пресконференция, на която бе представен проектът, финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”. Водещата Лилия Загурска даде думата на кмета на община Ракитово Любомир Петков, който обясни, че проектът възлиза на над 2 милиона лева и цели създаването на нова туристическа дестинация. Предвидено е обновяване на хижа Цепина, създаване на информационен център към нея и изграждане на “Плиоценски парк Дорково” - възстановка на мястото, на което преди 5 милиона години са живели динозаври, хипариони, саблезъби тигри и примати.
Свилен Топчиев, координатор на проекта, увлекателно запозна присъстващите с обектите и подчерта тяхната уникалност. Кметът на Дорково Николай Ковачев беше кратък в своето изказване, но горещо подкрепи начинанието.
Археоложката Величка Мацанова изрази своето задоволство от старта на проекта и подчерта, че мястото над Дорково крие 5 културни пласта. Според експерти 75% от крепостта Цепина и районът около нея са все още непроучени и разкопките трябва да продължат. Амбициите на екипа на проекта са Цепина и “Плиоценски парк Дорково” да бъдат включени в 100-те национални туристически обекта и да станат бисер на алтернативния туризъм в България.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води