Велинград - online - Струва си човек да живее с радостта от сътвореното 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Струва си човек да живее с радостта от сътвореното
Публикувано 2012-07-24 09:16:48 от темпо

Ерудиция, енергия, ентусиазъм, етичност и естетичност - с тези 5 “е”-та Марин Кадиев описва духовния свят на твореца Борис Костов. На 22 юли в Художествената галерия бе открита изложба, която е юбилейна - наскоро Борис Костов навърши 75 години и ретроспективна - събрала труда на един човешки живот.

На откриването дойдоха огромен брой хора и останаха изумени и възхитени от видяното. Не че не са известни възможностите на Борис Костов като творец, но тази изложба е уникална, защото за първи път във Велинград показва десетките посоки, в които през годините се е развивал неговият талант и многото върхове, които е достигнал.
Точно на това постави акцента Марин Кадиев, който представи изложбата в ролята не само на човек на изкуството, а и на приятел. Според него велинградчанинът Борис Костов е единственият български художник, който работи в толкова сфери - приложно изкуство, живопис, графика, линорезба, дърворезба, фотография и т.н. На Световното изложение във Виена през 1992 г. изкуствоведи от цял свят се дивят на изложените от Борис Костов макети в 12 области на изкуството.
Завършил е графика при проф. Тома Томов, работи в театъра в Сливен и Киноцентъра в София, след това се връща във Велинград, макар че тук се потвърждава библейското правило, че никой не е пророк в родното си място. Уникалните купи и награди за спортни състезания, които създава, стават запазената марка на Борис Костов. За разлика от китайските щампи, неговите купи и награди носят почерка на творчество, въображение и неодражаем вкус. Прави първия и след това всички останали макети на самолет “Ту 154”, с които години наред българската авиокомпания “Балкан” се рекламира по света. Паралелно с идеята за издигане на огромен кръст над Велинград, която за съжаление срещна непреодолими пречки и не се осъществи, Борис Костов прави уникална книга-албум под формата на кръст за имената на дарителите - такова нещо не е правено в България, подчерта Марин Кадиев. Огромен е дарителският му жест към Велинград - паметник на Христо Ботев, автор е на настоящия герб на града, на проекти за входна арка, за единствен по рода си парк, за изложбена зала.
Марин Кадиев специално подчерта, че във всяка творба на Борис Костов има живот, изящество, човешко излъчване, материята е одухотворена. С това е спечелил възхищението на големия Николай Хайтов, на поета Йосиф Петров и на всеки, гостувал в дома му. В заключение М. Кадиев определи изложбата като връх на велинградските Празници на културата за последните десетилетия.
Борис Костов не скри вълнението си от присъствието на толкова много хора и цитира думите на френския писател Ромен Ролан, че няма по-голяма радост от радостта на творчеството. Разказа, че подтик да започне да прави спортни купи и награди му е дал фактът, че често виждаме как на световни личности се поднасят купи, които нямат никаква стойност и така се принизяват техните постижения. С поглед към миналото каза, че би сътворил невероятни неща, ако е имал леярна и изрази болката си, че във Велинград е трудно да направи каквото и да е, а проблемът не е в парите, а управлението спъва идеите. С поглед към бъдещето обяви идеята си да направи 10-метрово великденско яйце, инкрустирано с апликации от метал, за което ще търси подкрепа във всички градове в страната. Жива е и идеята му за кръст, но той ще се извисява в Стара планина. Борис Костов благодари на съпругата си Лили с думите, че през всичките години тя е музата, която го вдъхновява. И обобщи всички вълнения на вечерта с думите “Струва си човек да живее!”.
Получи много поздрави: поздравителен адрес от Общински работнически спортен клуб - Пазарджик, топли думи от председателя на Националното сдружение “Спорт за всички” Кузман Погончев, който подчерта, че в създаваните от Б. Костов призове се чувства силата на спорта, благодарност за всичко, което е направил за Велинград от председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова. А поздравът на танцьорите от КСТ “Импулс” се вписа красиво в изпълнената с блясък и дух изложбена зала.
По незнайни причини в тази зала липсваха представители на кметския екип и ОА. Отсъствието направи впечатление с отрицателен знак, защото уважението към сътвореното във Велинград е важно мерило за всяко управление.
Изложбата на Борис Костов ще може да бъде видяна на първия етаж в Къщата на Цвета до 31 август 2012 г. С внушителните експонати застрашената от затваряне и преместване галерия сякаш оживява и дава още едно доказателство, че Велинград има нужда от подобно място за култура.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води