Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: За 33 сребърника 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ТЕМПО КОМЕНТАР: За 33 сребърника
Публикувано 2012-07-24 09:19:10 от темпо

В дневния ред на сесията на 26 юли отново е искането на “Булгартабак-Трейдинг” за поставяне на нейни търговски обекти във Велинград. Този път вносител на точката, която вече два пъти влиза в дневен ред и впоследствие бива оттегляна, е кметът на общината Иван Лебанов.
Новото предложение е общината да отдаде под наем не 12, както се искаше преди месец, а вече “до 20” петна за поставяне на павилиони върху публична общинска собственост за срок от 10 години. Всяко от петната ще е с площ от 24 кв.м. с два модула - автобусна спирка и търговски обект. Според проекта наемателят трябва да изгради 33 автобусни спирки на обща стойност “не повече от 80 000 лева”. Срещу това общината ще даде съгласие за неплащане на дължимия наем за целия период от 10 години.

Каква финансова изгода ще донесе “инвестицията” в размер на “не повече от 80 000 лева” заради която общината е готова да се лиши от наеми за срок от 10 години? Да приемем, че фирмата вложи за изграждането на автобусни спирки обещания максимум - 80 000 лева и да разделим сумата на 120 месеца (10 години). Пада се по 666 лева месечно - за всичките 20 павилиона. По друг начин казано - по 33 лева месечно за всеки от въпросните павилиони, разположени на най-апетитните места в града. И ако продължим с пресмятанията и разделим сумата от 33 лева на 24 кв.м. площ за павилион, се получава по 1.40 лева за квадратен метър - сума, която е от 3 до 6 пъти (!) по-ниска от определените от общината базисни наемни цени, по които плащат всички останали фирми-наематели на общински площи. Така възниква и въпросът дали общината има законовото право да отдава площи публична общинска собственост на цени, които са в пъти по-ниски от определените с наредба базисни цени.
33 лева месечно е действителната стойност на “голямата инвестиция”, в името на която общината загърбва принципа на равнопоставеност и решава да толерира по безпрецедентен начин една фирма за сметка на останалите си десетки наематели, в чийто договори липсва угодно формулираната клауза “Дава съгласие за неплащане на дължимите наемни вноски от спечелилия конкурса за времедействие на договора”. Но и това не е всичко. В писмо за инвестиционни намерения от “Булгартабак Трейдинг” искат от общината като “престация” (банков термин при кредитиране, който означава “това, което има да се дава”) изключителното право да рекламират върху обновените спирки, също за 10 години. Така си гарантират чудесен начин вложенията от 33 лева на месец за павилион да се изплатят много бързо, но ... без нито лев да влезе в общинската хазна.
Не подлежи на спор, че автобусните спирки във Велинград са в окаяно състояние и трябват инвестиции, за да станат удобни за чакащите и пътуващите. Но защо вместо “надбягване с един кон” общината не проведе истинско състезание за въпросните “до 20” павилиона? Със сигурност ще получи от всеки такъв търговски обект повече от 33 лева месечно под формата на наем и при добър мениджмънт ще може да инвестира в нови автобусни спирки. Това е по-трудоемкият, но по-справедливият начин. Зад другия начин прозират много интереси и те не са интересите на велинградските фирми, които се опитват да оцеляват в кризата. Точно обратното - едно подобно решение ще осребри лични икономически и политически интереси на властници от различни нива в държавата и общината.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води