Велинград - online - 50 години дом на здравето във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

50 години дом на здравето във Велинград
Публикувано 2012-07-24 09:24:05 от темпо

Вярва се, че който се изкъпе с минерална вода на 17 юли, ще бъде здрав през цялата година. 17 юли е денят на света Марина - покровителката на лековитите минерални води. Затова и преди няколко години колективът на “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс” (“СБР-НК”) във Велинград избра светицата за своя покровителка.

На 17 юли 2012 г. филиалът на “СБР-НК” във Велинград отбеляза 50-годишен юбилей. Празничният повод събра десетки лекари, медицински сестри и рехабилитатори, които през годините и в момента са създали, утвърдили и развиват лечебното заведение. С нескрита емоция д-р Илза Попова, която работи в болницата от 1982 г., а от 1992 г. е главен лекар, се върна към времето и хората, когато са наливани основите.
През 1959 и 1960 г. са отчуждени места в края на Велинград, върху които Министерството на земеделието построява балнеосанаториума “Трудещи се селяни” - име, с което той е известен и досега. Построяването има политически контекст, то не компенсира болката на хората с отчуждени земи, но в същото време балнеосанаториумът е за всички - без социални и никакви други ограничения. Официалното откриване е на 16 ноември 1961 г., но започва да функционира през 1962 г. Лентата реже тогавашният министър на земеделието Иван Пръмов, присъстват генералният директор на “Балнеосанаториуми” Стойне Гяуров, велинградският кмет Георги Шулев и първият секретар на БКП в града Илия Каров.
С респект и уважение, споделяни от целия колектив, д-р Илза Попова припомни имената на първите. Първи управител на балнеосканаториума във Велинград е Драгун Вълчев, наричан в знак на почит “бай Драгун”. Първият главен лекар е д-р Георги Фурнаджиев, който след това прави сериозна научна кариера във фармакологията. Важния пост главен лекар поема д-р Иван Ангелов и заедно с легендата Донко Грънчаров слага основите на кинезитерапията, физиотерапията и лечението с минерална вода, прославили Велинград още в онези години в цяла България. Главният лекар с най-дълъг управленски стаж е обичаната от всички д-р Маргарита Похлупкова, сериозен принос за развитието на здравното заведение има и д-р Коста Станчев. Д-р Попова изреди още много имена на лекари, свързали професионалния си път с болницата и останали като пример за подражание, като д-р Александър Попов, д-р Найда Станчева, д-р Мария Бояджиева, д-р Таня Гашарова и др.
Първият стоматолог тук е д-р Георги Попов. Първата медицинска сестра е Адриана Донкова, а първата старша сестра Костадинка Гергеминова. Сред първите рехабилитатори са Мария Грънчарова, Толя Велева, Елка Петричева и много други, създали школата, през която са минали всички добри рехабилитатори във Велинград. Във всеки СПА хотел в града в момента работят наши възпитаници, подчерта д-р Попова и даде пример за приемствеността между трите поколения медици в рамките на изминалите 50 години: последният назначен на работа е внук, чийто баба и дядо също са работили в здравното заведение.
“Почит и благодарност към медицинските специалисти, създали преди 50 години и утвърдили този дом на здравето” - това гласи надписът върху паметния знак, който д-р Илза Попова откри заедно с най-младия член на колектива на “СБР-НК” филиал Велинград. Този дом ще продължи да бъде дом на здравето, каза д-р Попова, пожелавайки повече поводи за радост на работещите тук и по-малко болки на пациентите. След снимката за спомен от 50-годишнината бе отслужен водосвет и бе раздаден курбан за празника.
А най-големият подарък за юбилея се оказа приключилилият броени дни по-рано 17-годишен съдебен спор за собствеността на санаториума с ЦКС. Окончателното решение на върховните съдии, което не подлежи на по-нататъшни обжалвания е, бе резюмирано от д-р Попова с думите: “Санаториумът си е наш! Правдата възтържествува! Пътят беше труден, но важен е резултатът!”
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води