Велинград - online - МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: Да се качи човек на Сютка да види хора 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: Да се качи човек на Сютка да види хора
Публикувано 2012-07-31 09:13:24 от темпо

Любимата си планинска пътека Асен Попов изминава не с ходене, а с бягане. В ученическите си години е тренирал при Атанас Гълев - днес си спомня, че били хубави времена, във Велинград имало дори лека атлетика. Не е бил професионален лекоатлет, но преди десетина години спечели първо място на 60 метра и второ място на 100 метра бягане на държавното първенство за ветерани. Едно от важните за него събития през годината е участие в маратона на язовир “Батак”.

На въпроса защо всеки ден е по горските пътеки край Велинград, отговаря категорично: “Ходя, за да се надрусам! След работа ми е крив светът заради идиотски условия или проблеми и хващам гората. След няколко часа тренировка чисто физиологически изпадаш в еуфория. А и когато свърши бягането, също е голям кеф”.
В гората го води и още една причина - търси оздравителен ефект за болки в гърба и го постига. Въпреки това твърди, че има два начина да бъде разрушен организмът на здрав мъж: алкохол или спорт. Не знае кой е по-приятният начин, защото няма база за сравнение - не употребява алкохол. За спорта обаче знае, че ако не се практикува с чувство за мярка, води до множество травми. Признава, че се увлича и понякога губи тази мярка - наскоро се е качил с тичане до Елин връх за около 45 минути.
Не ходи да тича на стадиона, защото там е много по-скучно да въртиш обиколки по пистата. В планината въздухът е друг, природата постоянно се променя, а той залага и на “кръгов маршрут” - винаги се качва по една и се връща по друга пътека.
Най-често маршрутът му започва от почивната станция на Народното събрание по пътеката към Стария чарк, но вместо към чарка тръгва по посока Самоводица. По добре маркираната пътека минава покрай Славееви скали и Самара и стига до Локвата - хубава поляна с чешмичка, която е на 3-4 километра от Юндола.
За любителите на бягането в планината от същия изходен пункт добър маршрут е да се стигне до Стария чарк, продължава се 2 км и на отбивката за Самоводица се тръгва по линията на електропровода в посока Юндола. Пътят се качва и слиза и е равностоен като натовареност. Стига се до Върбица (Връбница), а маршрутът е около 10 км. Да се бяга в гората над 10 км е пребиване, обяснява Асен Попов и съветва за по-дълги разстояния да се кара колело - начин, който вече определено е предпочитан, особено от по-младите туристи.
Освен адреналин и здраве, в планината Асен Попов намира и още нещо. Обобщава го с думите: “Да се качи човек на Сютка да види хора”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води