Велинград - online - Дорково - истински празник на фолклора 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Дорково - истински празник на фолклора
Публикувано 2012-07-31 09:28:07 от темпо

Пожеланието да стане един истински фолклорен празник, с което кметът на Дорково Николай Ковачев откри XIV международен фестивал за автентичен фолклор, се превърна в реалност. В трите фестивални дни от 27 до 29 юли малко Дорково отново се превърна в голяма сцена за музика, песни и танци на изпълнителите от над 110 български фолклорни групи и гостите от Полша, Хърватия, Унгария и Словения.

Фестивалът се проведе за 15-ти път (само първият не е международен) и домакините с почит и уважение припомниха имената на първите, поддели хубавата инициатива: Ангел Попов, Васил Кривошийски и Щерю Дузов, основали през 1971 година дорковския ансамбъл “Овчарска песен” към местното читалище “Св.св. Кирил и Методий”. Ансамбълът, читалището, кметството и училище “Христо Ботев” са в основата на идеята и нейното осъществяване през годините и заедно успяват да утвърдят Дорково като домакин на един от най-значимите фестивали за автентичен фолклор на картата на България. Неоценима е и помощта на община Ракитово и многобройните спонсори, а фестивалът е включен и в програмата на Министерството на културата.
Вечерта на 27 юли ансамбъл “Овчарска песен” поведе колоната на фолклорните изпълнители. След като кметът Николай Ковачев откри празника, към дорковци и техните гости се обърнаха заместник-областният управител Ваня Минкова, която поздрави организаторите, че в настоящите нелеки времена успяват да пазят българския фолклор и да посрещат състави от чужбина и кметът на община Ракитово Любомир Петков, който определи фолклора като живата сила, крепяща народния дух. Поздравителен адрес изпрати и председателят на националната секция към ЦИОФФ Емил Павлов, който изтъкна, че Дорково винаги е в плен на магията на фолклора. Сред официалните гости на откриването бяха още кметовете на Велинград - Иван Лебанов, Батак - Петър Паунов и Костандово - Ясен Шишеков, тримата зам.-кметове на Ракитово Красимир Вандев, Тодор Тодоров и Димитър Топалов и общински съветници. А сред публиката гост на Дорково бе и проф. Андрей Пантев, депутат от Коалиция за България.
Вечерта на откриването на площада на Дорково се представиха ансамблите от чужбина. Танцьори, музиканти и певци от Унгария, Полша, Хърватска и Словения показаха фолклорните традиции на своите народи, а “Овчарска песен” направи българския финал на откриването.
След дефилето на всички участници, в събота и неделя сцената на фестивала се премести пред читалището. Тук от ранно утро до късна вечер звуча автентичен фолклор в изпълнението на над 100 ансамбли от всички краища на страната. Медиен партньор на фестивала бе телевизия “Родина”, благодарение на която фолклорната фиеста достигна и до тези любители на фолклора, които не успяха да дойдат в Дорково.
Трите фестивални дни по традиция имат и “паралелна програма”: десетки скари разнасят вкусни аромати, стотици сергии предлагат безчет стоки, люлки и въртележки качват настроението на млади и стари. Всяка къща в селото се превръща в “дядовата ръкавичка” и побира гости от близо и далече, дошли за празника. И след “три дни яли, пили и се веселили” идва ред на подготовката за догодина, когато ще очакваме Дорково да ни посрещне на юбилейното петнадесето издание на международния фестивал за автентичен фолклор.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води