Велинград - online - Кметът Иван Лебанов: Допуснахме сериозни грешки по проекта за парковете 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кметът Иван Лебанов: Допуснахме сериозни грешки по проекта за парковете
Публикувано 2012-07-31 09:54:56 от темпо

На 27 юли 2012 г. община Велинград проведе задължителната заключителна пресконференция по проекта за парковете. В нея участваха кметът Иван Лебанов, зам.-кметът Исмет Бабучи, административният секретар Стоянка Кърпачева, Мария Николова като технически сътрудник по проекта и Борис Табаков като инвеститорски контрол.

Г-н Лебанов символично отчете резултатите по проекта, които от месеци са видими за велинградчани и гостите на курорта. От името на общината той апелира направеното да се пази, а не да се краде и руши - примерите в тази посока на територията на обновените паркове са много.
На въпрос дали общината ще осигури охрана за парковете, кметът отговори, че се мисли по проект за видеонаблюдение не само на парковете, но и че градът не бива да се превръща в полицейски, а просто трябва да проявим повече грижа за направеното. За съжаление, за резултатите от всички вандалски прояви ще трябва да плаща общината.
От “Темпо” питахме за състоянието на зелените площи и парковата растителност, което е крайно незадоволително. Кметът поясни, че в самия проект не е направено достатъчно за изграждане на поливна система в парковете. Това определено е слабост на проекта, но след като той е бил одобрен, не е допуснато да бъдат правени промени. В момента парковете се поливат с маркучи, което не е най-ефективният вариант. За поддържането на седемте ремонтирани по проекта парка общината е сключила договор с “Еко-Титан”.
Ден преди пресконференцията, на заседанието на Общинския съвет кметът обяви, че общината е разплатила парите за санкции, наложени на общината от Оперативна програма “Регионално развитие” по проекта за парковете. Сумата от 3.1 милиона лева е платена с пари от дългосрочния кредит, като се очаква ОП “Регионално развитие” впоследствие да върне на общината 1.7 милиона лева. Съветниците от ГЕРБ атакуваха кмета, че гласуваното от Общинския съвет решение как ще се харчат парите от кредита не позволява заплащането на санкции по този проект. Според Иван Лебанов въпросното решение дава възможност да се заплащат корекции по спечелени проекти и затова общината е предпочела да плати санкциите, вместо да трябва да върне на оперативната програма цялата сума от 7 милиона лева.
На пресконференцията кметът допълни, че след като общината се е разплатила с ОПРР, системата се отваря и може да продължи работата по проектите за Грашево, Бирково, Сърница и енергийна ефективност на учебни сгради.
Изводите и поуките от най-големия досега, но и с най-сериозна финансова санкция проект на общината, Иван Лебанов формулира така: “Това бе първият голям, изстрадан и много желан проект. Пролича липсата на опит от наша страна като администрация, малко пришпорвахме нещата и то все в последния момент и се допуснаха сериозни грешки. Но натрупахме опит и продължаваме”.
Кметът бе категоричен, че подобни проекти не могат да бъдат изработени от дирекцията по евроинтеграция в общината и трябва да се търсят сериозни консултантски и проектански фирми. Участниците в проекта от страна на ОА споделиха поредица от трудности при управление на проектите, свързани с постоянни промени на изискванията и бавни бюрократични процедури.
Предстои ОП “Регионално развитие” да изпрати свои експерти на място, за да бъде оценен и приет проектът за парковете. Общината я чака работа - ако не иска да плаща, трябва да поправи счупените огради, кошове за боклук, детски площадки и т.н. А официално откриване няма да има - кметът Иван Лебанов заяви, че не е по рязането на ленти.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води