Велинград - online - Новите местни такси - увеличени, но с по-малко 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Новите местни такси - увеличени, но с по-малко
Публикувано 2012-07-31 09:59:45 от темпо

В истинско изпитание за съветниците се превърна гласуването на измененията в Наредбата за местните такси. Те трябваше да гласуват текст по текст за всяка от промените и процедурата продължи близо 2 часа при високи температури и страхотен задух в голямата зала на общината.

Първоначално Йордан Аршинков предложи от името на ГЕРБ наредбата да се приеме в рамките на две четения, за да бъдат обмислени всички промени. Но предишната вечер комисията по икономика бе гледала наредбата цифра по цифра цели 4 часа и половина и нейните членове обявиха, че са стигнали до консенсус. Костадин Шулев предложи решенията на икономическата комисия да бъдат гласувани от Общински съвет, а за новата бюджетна година да бъде приета изцяло нова наредба. Последва половинчасов спор дали точката да се отложи, в който кметът и ОА защитиха тезата, че всяко забавяне е равносилно на загуби за общинския бюджет.
Гласуваните промени са много, а основната посока е увеличение, но с по-малко от първоначално предложеното от ОбА. Ето някои от новите такси:
* 30 лева месечно за детска градина - съветниците повишиха таксата от 25 на 30 лева, като тази сума ще важи до края на 2012 година. Много сериозен спор се разгоря в комисията по образование, където от ОА обявиха, че дневната калкулация за храната в детските градини за едно дете е 2.59 лева. Реджеп Ходжов пресметна, че ако храната на 1000 деца е 2500 лева дневно, то за 200 дни годишно е 500 000 лева. В същото време се подготвя обществена поръчка за доставка на храна за близо 780 000 лева и председателят на комисията по образование постави въпроса къде отива разликата от близо 300 000 лева. На комисията не присъстваше началник отдел “Образование, култура и вероизповедания” Нели Стефанова и не бяха представени поисканите по-рано от съветниците фактури за храна. Във вече ободрената такса от 30 лева месечно влизат всички разходи, така че родителите не би трябвало да доплащат други суми в градините. Таксата за предучилищните групи остава 5 лева месечно.
* погребалните услуги - таксите за голяма част от тези услуги се въвеждат за първи път, като стремежът на съветниците бе те да са минимално възможните. Решено бе, че за изкопаване на гроб ще се плаща 20 лева, за извозване на покойника от дома до гробищата - 5 лева, за ковчег и кръст - 35 лева. Единично гробно място до 15 години ще струва 12 лева, а за вечни времена - 60 лева. Таксата за семейно гробно място за 15 години става 25 лева, а за вечни времена - 110 лева.
* административните такси - поисканите от ОА по-високи размери на таксите са факт, но и тук съветниците гласуваха по-ниски цени. Например масово търсените удостоверения за наследници, идентичност на имена, семейно положение и т.н. вместо 7 ще струват 5 лева. По-сериозни са завишенията, свързани с издаването на скици за имоти, строителни книжа и т.н.
Новите такси ще влязат в сила след тяхното обнародване.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай