Велинград - online - По проекта за воден цикъл: Общината изпусна питомното и ще гони дивото 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

По проекта за воден цикъл: Общината изпусна питомното и ще гони дивото
Публикувано 2012-07-31 10:01:05 от темпо

Община Велинград няма да се състезава с проект за воден цикъл пред разполагащата с 3.5 милиарда евро Оперативна програма “Околна среда”. За разлика от десетки други общини, нашата не успя да входира проект преди изтичане на крайния срок и така Велинград загуби шанса да получи около 40 милиона лева за изграждане на пречиствателна станция и подмяна на остарялата водопроводна и канализационна мрежа. Точно това е един от най-големите инфраструктурни проблеми на града: авариите на ВиК мрежата са ежедневие, отстраняването им е скъпо и неефективно, а пречиствателната станция за отпадни води в курорта е абсолютно задължителна за европейски курорт в XXI век.

По идейния проект за воден цикъл се работи от години, като на два пъти той бе връщан с указания за промени. Трета доработка на проекта бе заради промени в Закона за водите. По проекта работи фирма “Водоканалконсулт”, която обаче е отказала да го предаде на общината, преди да получи дължимата сума от 60 000 лева. След като общината не е извършила плащането, от фирмата не са предали проекта и така е бил изпуснат срокът за неговото входиране. Общината е поискала отсрочка от 2 месеца от Министерството на екологията и водите, за да подаде проекта, но е получила отказ.
Това разказа кметът Иван Лебанов първо пред Общинския съвет на 26 юли, а ден по-късно и на пресконференция в общината. Кметът съобщи още, че ще се правят опити да се кандидатства за финансиране на проект за водния цикъл на Велинград директно от Брюксел, чрез бъдещото сдружение на 7 общини “Чиста Горна Марица”.
И така, общината изпусна питомното и сега ще гони дивото. През цялото време, вместо да се сложи проблема на масата, от общината идваха информации, че проектът за водния цикъл е готов и входиран. Действителната картина се оказа съвсем различна: заради неразплатени навреме 60 000 лева Велинград губи крайно необходими инвестиции за 40 милиона лева. При това положение има да “гоним дивото” чак до Брюксел, но изобщо не е ясно кога и дали ще го хванем.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води