Велинград - online - ПОЩА: Защо вместо виновните наказват ветераните от войните? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПОЩА: Защо вместо виновните наказват ветераните от войните?
Публикувано 2012-08-07 09:36:49 от темпо

Човек без срам е като ястие без сол и салата без оцет. Не зная кога и от кого е изречена тази народна мъдрост. Тя изплува в съзнанието ми тези дни след решението на министъра на финансите Симеон Дянков да спре безплатните лекарства за ветераните от войните. Мотив колкото смешен, толкова и загадъчен.

Предстои промяна в реда и организацията на получаването на тези средства, за да се спре злоупотребата с тяхното предназначение и прекратят всякакви опити за далавера с рецептите за мъртвите ветерани. Като идея това не е лошо. Лошото е, че с това решение министър Дянков наказва не виновните, а ветераните, които с това прибързващо и изпреварващо решение не могат да си получа изписаните им лекарства от личните лекари за месец юли. Няма гаранция, че това няма да се повтори и за месеците август и септември. А пари ветераните нямат, за да си купят лекарства.
Този загадъчен акт на министъра предизвиква недоумение не само у ветераните, но и в цялото общество. Всички сме свидетели, че Европа всяка година не само увеличава грижите за ветераните от Втората световна война, но вече въведе да се носят по домовете лекарствата им. Затова нашите ветерани осъждат това загадъчно решение и питат какво се цели с него? Бизнес-услуга на някои лекарствен монопол или нещо още по-нечовешко и страшно - със спирането на животоподдръжащите лекарства да се ускори преждевременната смъртта на ветераните и освободи държавата от грижите за тях?
Ето защо ветераните разочаровани оплюват този акт и с болка питат министър Дянков и премиера това ли е тяхното уважение и преклонение пред саможертвата на ветераните пред отечеството и Европа? С какво те са заслужили такава социална гавра и огорчаване последните години от живота им. Нали останалите живи със своите болести са вече по-малко от 9000 души, а бяха цяла армия, командвана от прославения генерал Владимир Стойчев. Тук ще се похваля, че само от моя Велинград участниците във войната бяха близо 440 души. Сега живи останаха малко над 30 души. Повечето от тях са на легло и малко позабравени от общинското ръководство. Най-младия сред тях е н а85 години. Другите догонват 90-те.
Питат защо министър Дянков преди да подготви новата реформа, не попита някои от живите ветерани могат ли да понесат тежестите на тази промяна. И още нещо - защо не подготви реформата, а прибърза с разпореждането за спирането на тези лекарства? Така сега ветераните губят право да получат 9-те безплатни лекарства за месец юли, август и септември. Това е срам пред Европа. Държавата да бяга от грижите за тези, които воюваха срещу най-голямото зло на човечеството - мракобесния фашизъм.
Георги Златинов, социален психолог, ветеран от войната

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай