Велинград - online - МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: Всеки ден поне 30 души качват 2186-метровия връх Сютка 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: Всеки ден поне 30 души качват 2186-метровия връх Сютка
Публикувано 2012-08-07 09:46:50 от темпо

Велинградчанинът Димитър Бекташев е от хората, които обичат да ходят по гората и казва: “Нямам никаква специална подготовка. Пуша по две кутии цигари на ден. От малък ми харесва да ходя пеша”.
Питаме го за неговата лятна пътека, защото от известни местни туристи научаваме, че държи своеобразен рекорд за бързо изкачване на връх Сютка (2186 метра). За първи път тази година се качил на върха с колело и вече смята да не се качва пеша. Освен че е по-удобно, с колелото се пести и време, а пътят никак не е малко.

Изпитаният маршрут за връх Сютка започва малко преди Кара тепе, където обичайно туристите оставят автомобилите си преди Голямата ливада. От там през Малка Сютка до големия връх преходът е около 6 часа отиване и връщане, като няма стръмно катерене. В момента е невъзможно да се качиш на Сютка и горе да си сам, смята Димитър Бекташев. Списъкът в оставената при пирамидата тетрадка сочи, че всеки ден дотук се качват поне 30 човека.
Димитър Бекташев споделя, че любими са му по-леките маршрути над Чепино и за нашите летни пътешествия препоръчва една такава пътека. По асфалтовия път се стига до пещерата “Лепеница” и вляво се хваща отбивката към Сухата река (пътя за местността “Брези”). След около 1 километър пътят започва да катери, завива през река “Хремчица” и върви по речното корито. От ляво на живописната пътека са борови, а от дясно букови гори. В реката има страхотни вирове, срещат се много животни и дивеч, минава се покрай стари мини и две копани пещери. Пътят достига до поляна, където се гледат животни и там се хваща пътека, която по асфалтов път отвежда до Партизанската чешма, малко над местността “Ремово” (при Гатера). От тук по билото се връщате обратно към Велинград, като се качвате на старото тракийско светилище “Градище”, което е по-голямо от “Острец” и от него се открива прекрасна гледка към връх Сютка.
Часовете, прекарани в планината, са незаменими. Но като всеки истински неин любител, и Димитър Бекташев не може да подмине с безразличие унищожените сечища, непочистените паднали дървета, състоянието на туристическата маркировка, която в района над Чепино има сериозна нужда от подмяна. И един призив към хората, които обичат планината не само на думи: с общи усилия да се направят повече пейки, беседки и туристически заслони, а вече изграденото да се пази.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България