Велинград - online - Семейство от Велинград откри свой музикален институт в Абу Даби 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Семейство от Велинград откри свой музикален институт в Абу Даби
Публикувано 2012-08-07 09:50:22 от темпо

Amadeus Muzic Institute или Музикален институт “Амадеус” е най-новото частно музикално училище в арабското емирство Абу Даби, чиито собственици са семейство Катерина и Валери Мирчеви от Велинград. Откриването на подобно учебно заведение в една далечна и в голяма степен непозната за нас страна, и то от българи, звучи на пръв поглед невероятно, но е факт. Как се е случило всичко това и какви усилия са били необходими, за да се превърнат намеренията в реалност?

Предисторията показва, че началото е поставено през 2002 г., когато Катя и Валери започват да изпитват проблеми с намирането на постоянна работа. И двамата имат музикално образование, работят като учители в различни училища, търсят и допълнителни доходи като музиканти. Въпреки това работата е несигурна, а в семейството има вече и две малки деца. Постепенно се оформя намерението за търсене на работа в чужбина чрез обяви в интернет. Първоначално се насочват към Испания, но там не откриват свободни места за музиканти и попадат на обява от Обединените арабски емирства (ОАЕ), и по-точно от едно от тях - Фуджейра. Първо заминава Катя, която работи там 3 месеца като музикант в хотел “Хилтън”. През това време подава документи за работа като учители по музика и малко след като се прибира в България, получават обаждане от Абу Даби с покана за работа в частно училище. След проведеното събеседване по телефона приемат условията и през септември 2002 г. заминават за Абу Даби, емирство с население от около 1 млн. души, намиращо се на остров в Персийския залив и добиващо 1/10 част от световното количество суров петрол.
Започват работа като учители по музика в частни училища, в които учат предимно деца на работещи там чужденци. Общуването и обучението се извършва на английски език.
Минават 9 години на преподаване и работа с деца, като част от тях искат да се занимават по-сериозно с музика и да свирят на различни музикални инструменти. Тези 9 години помагат на Катя и Валери да натрупат достатъчно опит и авторитет, за да се решат на тази важна и отговорна стъпка - регистриране на собствен музикален институт в условията на голяма конкуренция.
Решението за регистрирането е едно, но до самото регистриране се стига след сложна и дълга процедура, продължила около 6 месеца. Първоначално в министерството на образованието на Абу Даби се представя подробен бизнес-план. Следва неговото разглеждане и евентуално одобрение от международна комисия, включваща в състава си местни представители и специалисти от други страни. Идва ред на обсъждане и събеседване с комисията, представяне на наетите помещения, коити да отговарят на всички образователни изисквания и едва след всичко това се стига до разрешение, но може да бъде направен и отказ от страна на комисията. За радост на сем. Мирчеви те получават положителен отговор и започват привличането на ученици с активна рекламна дейност. От октомври 2011 г. Музикалният инстиут “Амадеус” започва своята дейност и в момента в него са записани 130 ученици на възраст от 3 до 58 г.
Цялата система на обучение е разделена в три етапа или в три срока с продължителност от 12 седмици за всеки от тях. Преподават се уроци по пиано, цигулка, синтезатор, класическа и електрическа китара, саксофон и флейта. Има индивидуални и групови уроци, като групите са съставени от по 5-ма ученици. За най-малките, от 3 до 5 г., се предлага хорово пеене и те усвояват първите стъпки в музиката по програмата “Малкият Моцарт”. Името на училището не е избрано случайно, а с идеята, че всеки, който иска да се занимава с музика, знае кой е Волфганг Амадеус Моцарт. Интересът е голям и броят на желаещите расте непрекъснато. Има и доста любопитнии случаи, които показват какво разнообразие от различни хора се насочват към института. Най-възрастният ученик е на 58 г., австралийски строителен предприемач, който иска да се научи да свири на цигулка. Германски пилот, живеещ в Абу Даби, посещава института в почивките между полетите си. Напълно нормално явление е родители и деца заедно да посещават уроците по музика. Интересна подробност е фактът, че в училището има и 4 българчета, две от които са собствените деца на сем. Мирчеви, близнаците Любчо и Влади.
След завършване на определен период Музикалният институт “Амадеус” издава сертификат на всеки възпитаник за това, че е преминал курс на обучение по съответния музикален инструмент. Това става, след като се положи изпит пред гостуващ специалист от престижните английски музикални институти “Лондон колеж” и “Кралски колеж по музика”, с които “Амадаеус” има сключени договори за сътрудничество. Това е поредното потвърждение за признанието, което получава музикалния институт на сем. Мирчеви, след като и две от най-четените списания (Abu Dhabi Week и Time out Abu Dhabi), отпечатвани на английски език в Абу Даби, излизат с положителни коментари и отзиви за дейността на учебното заведение.
Най-радващото за Катя и Валери е фактът, че на тях като български специалисти по музика се гледа с добро око и с доверие, защото и България се признава като страна със световно известни певци и музиканти. А наградата за положените усилия идва от препълнените зали на трите успешни концерта, които техните възпитаници са изнесли пред родители, близки и познати. В бъдещите планове на института се предвижда освен обучение по различни музикални инструменти да се въведат и уроци по балет и класическо пеене.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води