Велинград - online - Велинградчани олимпийци: Велинградско участие на олимпиадите в Барселона, Сидни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Велинградчани олимпийци: Велинградско участие на олимпиадите в Барселона, Сидни
Публикувано 2012-08-14 08:54:47 от темпо

Марияна Янкулова е поредната велинградчанка, която записва името си като участник в олимпийски игри. През 1992 година в Барселона (Испания) тя се състезава в академичното гребната в дисциплината четворка без кърмчия (лодка с 4 единични гребла, по две от лявата и дясната страна) заедно със съотборничките си Лалка Берберова, Лилия Стоянова и Мариана Стоянова. В края на юли на езерото Баниалес край каталуанската столица българската женска четворка участва във финал Б на 2000 м и заема 9-то място с време 6.57.78 мин.
В момента Марияна Янкулова участва активно в подготовката на Световното първенство по гребане, което ще се проведе на гребния канал в Пловдив от 15 до 19 август 2012 година.
Друг е спортният жребий на велинградчанката Мария Чорбова-Георгиева, която от дълги години живее в София и е била национална състезателка по тласкане на гюле. За голямо съжаление само една контузия, дошла в най-неподходящия момент, става пречка за нейното участие на олимпийските игри в Мексико през 1968 година. Иначе в предишната година Мария Чорбова взема участие в предолимпийско състезание по лека атлетика в Мексико, което е част от подготовката за предстоящите олимпийски игри. Много по-добър шанс и благоприятно развитие на спортните изяви има нейната дъщеря Христина Георгиева ( не е родена във Велинград, но е със велинградска жилка). Майката не успява, но дъщерята изпитва тръпката на надпреварата в две олимпийски столици: през 2000 година в Сидни (Австралия) и през 2004 година в Атина (Гърция), като се класира съответно на 28-мо и 32-ро място според резултатите си в дисциплината хвърляне на копие. Христина Георгиева беше прекратила спортната си кариера преди години, но на държавното първенство за мъже и жени в Сливен това лято показа, че отново е конкурентноспособна за нивото в сектора. Христина записа 44.73 м в най-добрия си опит, което и донесе сребърен медал и вицешампионска титла. Нейният национален рекорд е 63.32 м.
Тук е мястото да припомним имената и на още две велинградчанки-спортистки, национални състезателки, които също споделят съдбата на Мария Чорбова и не успяват да се състезават на олимпийски игри. Първата е плувкинята Йорданка Пенина, която е била подготвена за Москва 1980 година с покрит норматив за участие и дори с готов и ушит за нея официален костюм за откриването на игрите, но в последния момент е извадена от отбора по плуване. Втората е състезателката по каяк Цветана Маринова-Бухалова, която е участвала в световни и европейски първенства с класирания в първата петица, но не попада в отбора за олимпиадата в Барселона през 1992 година.
Тази година надеждите ни за велинградско присъствие на олимпийските игри в Лондон бяха свързани с младата и талантлива плувкиня на ПК “Белмекен” Вангелина Драганова. Тя не успя да покрие нормативите за участие, но вярваме, че нейната олимпиада предстои.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води