Велинград - online - Животновъдите чакат добри новини в предизборната година 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Животновъдите чакат добри новини в предизборната година
Публикувано 2012-08-14 09:38:35 от темпо

По инициатива на народния представител от ГЕРБ Ангел Даскалов на 10 август във Велинград се състоя среща по проблемите на животновъдството. В залата на Художествената галерия лекция изнесе доц. д-р Стайка Лалева, директор на Земеделския институт в Стара Загора (бившето НИГО), а присъстващите имаха възможност да зададат въпроси и да получат по-пълна информация по част от темите.

Доц. Стайка Лалева прогнозира, че след 2015 година човечеството ще бъде изправено пред огромни проблеми заради дефицита на месо в световен мащаб. Гладът за месо и мляко ще е по-страшен от този за петрол и вода, смятат спецчиалистите. Страните, които се насочат към развитие на животновъдството и производство на месо, имат най-големи шансове да излязат от кризата. В момента страни като Чехия, Унгария и Полша дават превес на животновъдството, докато в България субсидиите са основно в сектора растениевъдство. В следващите години държавата трябва решително да подпомогне животновъдите, подчерта доц. Лалева и посочи най-неотложните стъпки.
България има природни условия и традиции в отглеждането на животни, но има и големи проблеми с ефективното производство: заради големите разходи себестойността на българските месни и млечни продукти е висока и така не сме конкурентни на европейските пазари. Сградите и техниката в сектора са остарели, а банките не ги приемат за обезпечение и не отпускат кредити. Много малко животновъди кандидатстват по европейски програми и за разлика от растениевъдството тук липсва свеж финансов ресурс. Заради тежката работа, в която няма сезони и празници, всички дни са работни, но приходите са твърде ниски, все по-малко хора отглеждат животни в България и има опасност от изчезване на цели породи.
Доц. Лалева изтъкна, че за да се пребори съществуващата криза в животновъдството, е нужна държавна политика в негова подкрепа и предимство за животновъдството по всички мерки на еврофинасирането. В момента се задава поредното голямо поскъпване на фуражите и за да бъде избегнато, държавата и общините трябва да предоставят площи от своя поземлен фонд за пасища на животни. Около 1 милион декара земя в България сега е необработваема. Ако тя се използва ефективно, животновъдите ще могат да разчитат на по-евтини фуражи. Друга мярка, за която доц. Лалева пледира, е Министерството на земеделието да даде по-рано субсидията заради сушата. Но най-важната работа на държавата сега е България да отпадне от списъка на страните с повишена опасност от заболяването “луда крава”, тъй като това е основната пречка пред износа. Всеки ден през България преминават десетки камиони от Чехия и Унгария с телета за Турция, а ние губим един традиционен и голям пазар. Животновъдите ще трябва да разчитат на държавата и общините и за задължителното изграждане на торохранилища с краен срок 2013 година. Разковничето за развитието на сектора е животновъдите да се сдружават и да отстояват интересите си, смята доц. Лалева.
Тя отговори на въпрос за биопроизводството, в което е силата на нашия регион. Според нея биопроизводството е много малка ниша, в която има много големи ограничения и не се субсидира, а трябва да разчита изцяло на собствени инвестиции. Затова е по-добре животновъдите да се насочат към производство на специфични продукти със защитена марка, както това става от векове във Франция и Италия. За създаването на такива продукти е нужна специфична технология на производство плюс сериозен маркетинг и силна реклама, за да пробият, но след това те стават много търсени на пазарите. Като пример за такъв специфичен за нашия регион продукт доц. Лалева посочи сладката от горски плодове, бурканче от които във Франция струва поне 8 евро.
Дано в предизборната година да се случат добри неща в животновъдството, пожела доц. Лалева. С това дискусията по проблемите на сектора не свършва, тъй като се очаква във Велинград да отвори врати селскостопански колеж, който също ще е от полза на хората, решили да правят бизнес в този труден, но жизненонеобходим сектор.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води