Велинград - online - Седмокласник от Велинград на обучение за астронавти в НАСА 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Седмокласник от Велинград на обучение за астронавти в НАСА
Публикувано 2012-08-14 09:44:24 от темпо

Бъдещият седмокласник Иван Топорчев от ОУ “Неофит Рилски” - Велинград беше в турския град Измир от 22 до 28 юли, след като бе избран да участва в обучение на млади астронавти и изследователи по програма на НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, National Aeronautics and Space Administration, NASA). Тази американска правителствена агенция за космически изследвания има два центъра за обучения на деца - единият е в щата Алабама, а другият - в гр. Измир (Турция).

Българският представител на учебния център в Измир е организацията Център за творческо обучение (ЦТО), който от 5 години насам изпраща български деца на възраст от 11 до 15 г. на обучение за млади астронавти.
Тази година прекрасната възможност стана реалност за Иван Топорчев, който се оказва един от 20-те българчета, изпратени на космическия лагер (Space camp) и единственият ученик от Велинград и от област Пазарджик.
Всичко това се е осъществило благодарение на поредица от участия, постижения и способности. На първо място трябва да се отбележи безспорният факт, че единственото училище, което от 7 г. редовно изпраща свои ученици на олимпиадата по астрономия, е ОУ “Неофит Рилски”. Усилията на преподавателя по химия и физика г-жа Митка Боснева, която се занимава с учениците, проявяващи интерес към астрономията, дават резултати. И то при положение, че този предмет не се изучава в основното училище. От ЦТО са оценили високо постигнатото от г-жа Боснева и нейните възпитаници и са предложили тази година да изберат един ученик от училището, подкрепен и със стипендия. Техен представител е провел среща с учениците, които са участвали на олимпиадата по астрономия и е посочил критерии за избора. Изисква се е ученикът да има интерес към природните науки, да е участвал в олимпиадата по астрономия, да има отличен годишен успех и да владее на отлично ниво английски език, защото обучението в Измир се провежда на този език. Най-пълно е отговарял на тези условия Иван Топорчев.
Той сподели, че заедно с него в космическия лагер е имало общо 144 деца, а през целия период на обучението преминават много повече ученици от 12 страни. Участниците са били разделени в групи от по 12 души (момичета и момчета), които са се подготвяли по програма за обучение на космонавти от международна космическа станция. Седем различни стимулатора са разкрили характерни особености на космоса и задълженията на астронавтите. Разбрали са какво представлява лунната гравитация, какво е състоянието на безтегловност, а в края на обучението са видели симулативно как се изстрелва совалката “Дискавъри”. Иван е бил в групата на тези, които са се намирали вътре в совалката, а останалите са били в командния център. Останал е особено впечатлен и от семената на различни растения, които са били раздадени на всички ученици. Интересното е, че тези семена растат без почва, а се поставят в нещо като дунапренена гъба, напоена с вода. В космическите кораби астронавтите правят различни опити, а семената и тяхното поникване, са само част от експериментите.
В края на космическия лагер всички участници са получили сертификат за проведеното обучение, което се явява и предимство при евентуално кандидатстване в някой от университетите на НАСА.
От ОУ “Неофит Рилски” са доволни от представянето на Иван Топорчев и от това, че и занапред ще продължи партньорството с ЦТО като представител на учебния център на НАСА в България. Г-жа Боснева пък се надява, че следващата година ще се увеличи броят на участниците от Велинград в космическия лагер.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води