Велинград - online - Седмокласник от Велинград на обучение за астронавти в НАСА 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Седмокласник от Велинград на обучение за астронавти в НАСА
Публикувано 2012-08-14 09:44:24 от темпо

Бъдещият седмокласник Иван Топорчев от ОУ “Неофит Рилски” - Велинград беше в турския град Измир от 22 до 28 юли, след като бе избран да участва в обучение на млади астронавти и изследователи по програма на НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, National Aeronautics and Space Administration, NASA). Тази американска правителствена агенция за космически изследвания има два центъра за обучения на деца - единият е в щата Алабама, а другият - в гр. Измир (Турция).

Българският представител на учебния център в Измир е организацията Център за творческо обучение (ЦТО), който от 5 години насам изпраща български деца на възраст от 11 до 15 г. на обучение за млади астронавти.
Тази година прекрасната възможност стана реалност за Иван Топорчев, който се оказва един от 20-те българчета, изпратени на космическия лагер (Space camp) и единственият ученик от Велинград и от област Пазарджик.
Всичко това се е осъществило благодарение на поредица от участия, постижения и способности. На първо място трябва да се отбележи безспорният факт, че единственото училище, което от 7 г. редовно изпраща свои ученици на олимпиадата по астрономия, е ОУ “Неофит Рилски”. Усилията на преподавателя по химия и физика г-жа Митка Боснева, която се занимава с учениците, проявяващи интерес към астрономията, дават резултати. И то при положение, че този предмет не се изучава в основното училище. От ЦТО са оценили високо постигнатото от г-жа Боснева и нейните възпитаници и са предложили тази година да изберат един ученик от училището, подкрепен и със стипендия. Техен представител е провел среща с учениците, които са участвали на олимпиадата по астрономия и е посочил критерии за избора. Изисква се е ученикът да има интерес към природните науки, да е участвал в олимпиадата по астрономия, да има отличен годишен успех и да владее на отлично ниво английски език, защото обучението в Измир се провежда на този език. Най-пълно е отговарял на тези условия Иван Топорчев.
Той сподели, че заедно с него в космическия лагер е имало общо 144 деца, а през целия период на обучението преминават много повече ученици от 12 страни. Участниците са били разделени в групи от по 12 души (момичета и момчета), които са се подготвяли по програма за обучение на космонавти от международна космическа станция. Седем различни стимулатора са разкрили характерни особености на космоса и задълженията на астронавтите. Разбрали са какво представлява лунната гравитация, какво е състоянието на безтегловност, а в края на обучението са видели симулативно как се изстрелва совалката “Дискавъри”. Иван е бил в групата на тези, които са се намирали вътре в совалката, а останалите са били в командния център. Останал е особено впечатлен и от семената на различни растения, които са били раздадени на всички ученици. Интересното е, че тези семена растат без почва, а се поставят в нещо като дунапренена гъба, напоена с вода. В космическите кораби астронавтите правят различни опити, а семената и тяхното поникване, са само част от експериментите.
В края на космическия лагер всички участници са получили сертификат за проведеното обучение, което се явява и предимство при евентуално кандидатстване в някой от университетите на НАСА.
От ОУ “Неофит Рилски” са доволни от представянето на Иван Топорчев и от това, че и занапред ще продължи партньорството с ЦТО като представител на учебния център на НАСА в България. Г-жа Боснева пък се надява, че следващата година ще се увеличи броят на участниците от Велинград в космическия лагер.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола