Велинград - online - Иманяри разрушават Сухата пещера 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Иманяри разрушават Сухата пещера
Публикувано 2012-08-14 09:46:36 от темпо

Наскоро пещерняци от Ракитово алармираха, че Сухата пещера е обект на иманярски набези и призоваха полицията, Община Велинград и Историческият музей да вземат мерки за опазване на природната забележителност. В рамките на квалификационен курс за обучение на пещерняците те са открили много сериозна иманярска работа: по протежение на цялата пещера са изкопани тунели, запушени са входове за галерии, има следи от стълби, оставени буркани със запалителна течност и др.

Тревожният сигнал излезе и на страниците на “Темпо”, а на 1 август 2012 г. бе сформирана комисия за оглед на Сухата пещера. В нейния състав влязоха директорката на Историческия музей Снежана Велева, археолозите уредници в музея Асен Салкин и Димитър Байраков, Христо Гончев от Районното полицейско управление във Велинград, Петя Чолева и Георги Георгиев от пещерния клуб в Ракитово.
След направения оглед констатациите на комисията са, че още през 2011 година вход 1 и вход 2 на пещерата са били свързани с прокопан тунел. Сега входът е разширен, като скалите около него са разрушени, а следите по камъка са пресни - на не повече от два дни. Това е свидетелство, че иманярската дейност в последните дни и седмици вместо да спре се е активизирала.
При влизането в пещерата между 7 и 8 метър пътеката е разкопана на дълбочина до 1,5 метра, вероятно иманярите са правили опит да проникнат в евентуално съществуваща на по-ниско ниво галерия. Констатирани са и още иманярски поразии и много доказателства за неспираща, а напротив - за засилваща се дейност на иманярите, което пък е знак за безнаказаност и липса на вяра за възмездие.
След огледа директорката на музея Снежана Велева с болка сподели: “Сухата пещера е до пещерата Лепеница, една чудесна туристическа атракция. В нея вода няма, но до преди година имаше колония прилепи, а сега открихме само едно нещастно прилепче, което се луташе в пещерата. Тъжната истина е, че без разбиране, без правилен подход и финансиране от страна на общината, без разбиране и финансова помощ от страна на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в града ни, чийто бизнес е пряко свързан с развитието на историческия и археологическия, на културния туризъм, без непримиримостта на обществото към хората, занимаващи се с оскверняването на общото ни минало и извършващи кощунството, наречено иманярство, ние сме безпомощни. Имаме научния и кадрови потенциал за качествена работа, трябва ни разбиране и финансова помощ, за да си свършим работата за доброто и просперитета на туризма в нашия град и в цялото Чепинско корито”.
Сухата пещера съвсем не е единственият обект на иманярски набези, но за всеобщо разочарование, хванати и наказани иманяри все още няма.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола