Велинград - online - МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: До връх Острец през Вазова поляна 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: До връх Острец през Вазова поляна
Публикувано 2012-08-21 20:25:23 от темпо

Любка Кривошийска е добре позната сред активните туристи във Велинград. Като член на Туристическо дружество “Острец” тя участва в почти всички походи и излети, които се организират сред природата. Ето какво ни сподели тя за един от нейните любими туристически маршрути до връх Острец:

“Величието, разнообразието и красотата на нашата природа са извор на естетическа наслада и вдъхновение. Всеки, който иска досег с нея, я обиква завинаги. Общуването с природата за туристите е необходимост. С нетърпение очакваме съботните дни за организиран туризъм. “Накъде?” се питаме в началото на месеца и туристите ветерани. Нека този път изберем връх Острец, най-високата точка между Алабак и Сютка, затварящ от запад велинградската котловина с височина от 1373 м.
За връх Острец може да се тръгне от различни места, но сега ще вървим по маркираната пътека от кв. Лъджене, над хотел “Бор” и вляво от туристическия дом “Кисловодск”. В този район на височината е имало българска казарма до 1912 г., когато наблизо е минавала граничната линия. Продължаваме към Войнишка поляна, в подножието й има чешма и туристически заслон. Правим кратка почивка и продължаваме към Мангов льон - място, описано от Иван Вазов по време на престоя му в с. Лъджене през 1892 г. Вървим още малко напред и се отклоняваме в дясно, за да се озовем на Вазова поляна. Туристите направиха тук голям заслон с маси и пейки. След кратка почивка слизаме надолу в ниска седловина, от която започва изкачването на югоизточния склон на връх Малък Острец. Южно от върха след поляната се отправяме към Голям Острец. Пътят става много лек и приятен и е такъв до подножието на върха, където е построена чешма. Освежаваме се с хладката вода и поемаме по стръмнината към върха, която е къса и бързо се изкачва.
Върхът е много слънчев и през лятото е добре, че на места се образуват сенки от широколистната и иглолистна гора. От височината се откриват неописуеми гледки към Пирин, Рила, Родопите и Чепинската котловина. Откъм западния склон на върха се намира единственият извор, до който се стига по маркирана пътека, водеща надолу до буков склон.
Връх Острец има и своя история, свързана с далечното и по-близко минало. Там има археологически обект - тракийско светилище. През Средновековието на върха е имало манастир “Св. Георги”. Сега на мястото на манастира се строи от родолюбиви българи каменна църква, която още не е готова.
Завърнали се вкъщи след излета,макар и изморени физически, ние се чувстваме бодри, готови да се трудим цяла седмица.”
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола