Велинград - online - Могат ли филмите да прелетят над оскъдицата и да ни зарадват 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Могат ли филмите да прелетят над оскъдицата и да ни зарадват
Публикувано 2012-08-21 20:32:53 от темпо

Пред паметника на Николай Гяуров във Велинград на 16 август 2012 г. бе открито второто издание на Международния фестивал на музикалния филм. Фестивалът носи името на големия оперен певец, а неговата мисия бе определена от директора на проявата Йордан Детев така: “С този фестивал, в имто на оперната легенда Николай Гяуров, се опитваме да възродим българското в изкуството и културата, да окуражим духовно нашите творци и да пазим нашата идентичност в света на голямото изкуство. Дано филмите успеят да прелетят над оскъдицата и ни зарадват, да ни вдъхнат увереност и вяра”.

И това лято сили за организирането на фестивала обединиха Община Велинград, Историческият музей и международната фондация за българско наследство “Проф. Петър Детев”, към които се присъедини и още една международна фондация - “Св. св. Кирил и Методий”. За провеждането на музикалните нощи, които бяха новият акцент на фестивала през 2012 година, съдействаха италианският и унгарският културен институт, БНР и БНТ.
Честта да открие фестивала се падна на заместник-кмета Георги Янчев, който припомни, че Велинград е дал на страната ни и на света много таланти и ще направим всичко възможно, за да не бъде забравен Николай Гяуров - талантът, който прослави Велинград и България по световните оперни сцени.
Поздравителен адрес до организаторите и участниците в международния фестивал изпрати министърът на културата Вежди Рашидов. Според него събитието заслужава успех, защото съчетава новите технологии с традиционните изкуства и е поле за изява на млади автори. Поздравителни адреси изпратиха още Георги Йорданов и ген. Атанас Семерджиев.
Да се преклоним още един път пред великото дело на Николай Гяуров и да си дадем сметка какво се случва тук, призова председателят на международната фондация “Св.св. Кирил и Методий” Петър Кендеров. Той заяви, че е оптимист, че ще има още таланти като Н. Гяуров и подчерта, че мисията на фестивала е да откриваме и да се научим да използваме българските таланти в България.
Фестивалната програма бе открита в залата на Художествената галерия в Къщата на Цвета с премиерата на филма “Музиката е моят живот”, изповед на цигуларя Мичо Димитров. В трите фестивални дни тук бяха показани музикалните филми “Йожи”, “Химн”, “Танго”, “Ива Ваня”, филмът-носител на Голямата награда от 2011 г. “Соло Минчо Минчев”, филм за дейността на фондация “Св.св. Кирил и Методий”, репортажи, обединени под заглавието “С българската музика по света” и др.
ЛЕТНИ СЦЕНИ НА ОТКРИТО
Интересното и ценното тази година бе, че филмовият фестивал се пренесе и на площад “Николай Гяуров”, който вечерта на 16 и 17 август се превърна в своеобразно лятно кино. В четвъртък публиката, насядала около сцената, видя класическия италиански филм-опера “Отело” на режисьора Франко Дзефирели, впечатляващ с участието на звездите Пласидо Доминго и Катя Ричарелли. В петък жанрът бе различен - видяхме музикалната комедия “Късче Америка”, представена от директора на Унгарския културен институт д-р Тошо Дончев.
Програмата на открито продължи в събота на новата сцена в парка на хотел “Рич”. Българското национално радио и международна фондация “Св.св. Кирил и Методий” организираха детско утро, което събра най-веселата и ентусиазирана публика. Децата се забавляваха с анимации на популярни детски песнички, клоун и вкусни награди. Те имаха и правото да изберат анимацията, която да бъде наградена и харесаха най-много обичаната песен по стихове на Джани Родари “Продавач на надежда”.
Вечерта в събота на централния площад бе излъчен юбилейният концерт-спектакъл “50 години БНТ” с участието на плеяда от най-известните и харесвани български изпълнители.
ФИЛМ ЗА ЙОСИФ ЦАНКОВ СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА
И тази година Голямата награда на фестивала за музикални филми “Н. Гяуров” бе статуетка, изработена и дарена от маестро Ставри Калинов. Журито присъди Голямата награда на Йожи” със сценарист и режисьор Владимир Илиев - документален филм, посветен на 100 години от рождението на патриарха на българската шлагерна музика Йосиф Цанков.
С наградата за филм-концерт бе удостоен “Старото имане”. Филмът представя концерт на ансамбъла за народни песни и танци “Пирин” и бе излъчен вечерта след закриването на фестивала на площад “Н. Гяуров”. Същият филм получи и новоучредената награда - картина, дарена за фестивала от художничката Даниела Кнежевич. Филмът “Един живот песен”, разказващ за Михаил Белчев, получи наградата за музикален портрет. В категорията за музикални репортажи фондация “Проф. Петър Детев” присъди награда за “С българската музика по света” - репортажи, разаказващи за български музикални събития в различни градове на САЩ.
Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград също подкрепи фестивала. Хотелите “Рич”, “Холидей” и “Деви” дариха ваучери за СПА уикенд за победителите във филмовото състезание.
Успяха ли филмите да прелетят над оскъдицата и да ни зарадват, както пожела г-н Детев? Нормално е мненията да са различни, но е безспорно, че в бедния на културни събития август във Велинград има място за филмовия фестивал.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай