Велинград - online - Община Велинград на 156-то, Ракитово на 263-то място 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Община Велинград на 156-то, Ракитово на 263-то място
Публикувано 2012-08-21 20:43:52 от темпо

На 14 август Министерството на финансите оповести актуална информация за финансовата устойчивост на 264-те общини в България. Ведомството на министър Симеон Дянков е изготвило система за оценка на финансовата стабилност и дисциплина в общините и периодично, всяко тримесечие, ще публикува актуални данни.

Методиката оценява общинските финанси по 4 групи показатели (виж таблицата на стр. 3), които включват дял на собствените приходи, покритие на разходите за местни дейности от собствени приходи, размер на дълга като процент от приходите, население на един общински служител и др.
В “крайното класиране” по тези показатели община Велинград попада в четвърта група, където е и най-големият брой български общини. Към 30 юни 2012 г. Велинград събира крайна оценка от 38.59 точки и така от 215-то място през 2011 г. сега се “качва” на 156-та позиция. Въпреки нарасналите просрочени задължения, придвижването нагоре по скалата за финансова стабилност се дължи основно на ниския размер на дълга на общината като процент от собствените приходи и изравнителната субсидия от републиканския бюджет.
В по-незавидно положение е община Ракитово, която се нарежда в последната пета група заедно със Струмяни, Рудозем, Кюстендил и Симитли. Министър Дянков обяви, че тези общини са в технически фалит и ги сравни с Гърция. Община Ракитово е била на 260-то място през 2011 г., а сега се приближава още повече до абсолютното дъно на класацията - 263-то място. През последната година част от икономическите показатели на общината се подобряват, но наследените задължения от предишния кметски екип са големи и продължават да теглят Ракитово надолу.
От финансовото министерство са категорични, че общините, които не отговарят на критериите за финансова стабилност, няма да получават допълнителни субсидии през 2013 година. Симеон Дянков заяви, че няма да дава пари спасяване на финансово недисциплинирани общини и препоръча на всички да печелят европейски проекти, за да си гарантират инвестиции.
Темпо
Подробна таблица с показателите на община Велинград и община Ракитово, може да намерите в хартиеното издание на вестника.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води