Велинград - online - Защо парковете не галят окото 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Защо парковете не галят окото
Публикувано 2012-08-21 20:54:11 от темпо

Тежка цистерна гази новите алеи с плочки в парка на Клептуза. Новите пейки, платени също с пари по проекта за парковете, се местят и вдигат. Дали някъде другаде по света и у нас поливат така градинките в XXI век?!

Възмутен от случващото се пред очите на разхождащите се в парка сутринта на 14 август, снимки от “събитието” ни изпрати г-н Никола Матров. С множество въпроси и упреци към общината дали това е най-ефективният начин за поливане на парковете във Велинград, трябва ли тежки камиони да увреждат наскоро поставените плочки по алеите, защо не се ползва вода от близката река, колко ни струва при това положение поливането на един парк.
Повече разяснения по темата защо паркът на Клептуза се полива с водоноски получихме от заместник-кмета Исмет Бабучи. Оказа се, че в момента по същия начин “Еко-Титан” полива и част от парка на Вельова баня. Причината и в двата случая е една: недостатъчно налягане на водата в съществуващите стари хидранти. Лично собственикът на “Еко-Титан” г-н Иванов се ангажирал за следващото лято фирмата да отремонтира старата поливна система и за поливането на парка на Клептуза да се използва помпа, която да подава вода от река Чепинска. Така на практика ще се върнем към системата, изградена преди десетилетия от хората, които тогава са направили парковете. Но това ще стане чак догодина, а сега положението се спасява с цистерни.
В основата на проблема е абсолютно парадоксалният и граничещ с абсурд факт, че в проекта, по който бяха ремонтирани парковете във Велинград, не е предвидена поливна инсталация. Резултатът е очеваден: вместо зеленина, цветя и храсти това лято парковете на курорта напомнят пустинен пейзаж. Проблемът лъсна още преди година, когато измряха първите засадени растения, но вече беше късно: проектът беше приет, парафиран и утвърден във вариант, който не може да бъде променян. Това бе обяснението, дадено от кмета Иван Лебанов на заключителната пресконференция по проекта преди 2 седмици.
В една такава ситуация, за която плащаме всички велинградчани, е редно да запитаме чия е отговорността. Символичният старт на най-големия за община Велинград проект на стойност 7 530 427 лева бе даден точно преди 2 години - на 5 август 2010 г. с пресконференция, водена от тогавашния заместник-кмет Валентина Цветанова. Лайтмотивът тогава беше, че зелената система на Велинград ще влезе в европейските норми. Ще припомним ангажиментите, публично поети от изпълнителите:
Григор Лилов, изпълнителен директор на сдружение “Еко Велинград”, което спечели оспорваната обществена поръчка по проекта: След 1 година обликът на парковете във Велинград ще бъде променен.
Арх. Детелина Тотева, автор на проектното предложение: Проектът е изготвен така, че да се създаде ефективна зелена система в курорта. Инж. Васил Ставрев, директор на отговарящата за строителния надзор “Агроводинвест”: На финала ще имаме паркове, които да галят окото и да привличат гости.
Никой не оспорва чудесните неща, които се свършиха по проекта - детски и спортни площадки, осветление, алеи. Но основната функция на парка е да бъде зелен оазис в рамките на града, а за съжаление при нас се случи точно обратното: имаме плочки, нямаме трева, имаме бетон, но нямаме цветя. Можем само да питаме къде са обещаната и скъпо платена “ефективна зелена система” и “паркове, които да галят окото”.
В поредицата от въпроси няма как да не запитаме специалистите - автори на проекта защо не са предвидили изграждане на съвременна поливна система. Възможно е да има някакви дълбоки причини, но това е все едно да искаш да задвижиш воденица без вода или автомобил без гориво, а видимите резулатти съвсем не “галят окото”. И още: при положение, че европейските проект преминават през много нива на контрол, то как са си свършили работата скъпоплатените експерти на всяко от тези нива? Разбира се, грешките на авторите и експертите изобщо не бива да омаловажават отговорността на общината по отношение на всички етапи от подготовката и реализацията на проекта. Още повече, че липсата на поливна система съвсем не е единствената грешка. Друг подобен пример е липсата на подземна инфраструктура за видеонаблюдение и ако общината иска да постави камери, за да контролира опазването на парковете, то ще трябва да разкопае новите алеи...
В момента проектът чака крайното решение на финансиращия орган - оперативната програма “Регионално развитие” (ОПРР). Общината вече плаща огромните глоби, които ни наложи ОПРР, документацията е предадена, сигурно ще има и инспекции на място за окончателно приключване на проекта. И нищо чудно да произтекат още изненади с отрицателен знак.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води