Велинград - online - Нека говорим за разнообразието 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Нека говорим за разнообразието
Публикувано 2012-08-28 09:08:58 от темпо

Младите хора са социално неинтегрираната група в съвременното общество: те най-често не гласуват, нямат работа, не участват в клубове или други форми на обществен живот. Това с особена сила важи за младежите в селата и то не само в България.
В опит да се преодолява тази тенденция работят редица неправителствени организации, сред които е “MIGARC Europe” - международно младежко движение, в което членуват над 130 000 младежи от селски райони в цяла Европа. В България също има има Младежко движение за развитие на селските райони. Именно то бе домакин на среща на 44 младежи от 9 европейски страни, която се проведе през изминалата седмица в хотел “Зора “ във Велинград с финансовата помощ на европейската програма “Младежта в действие”.

В продължение на няколко дни младите хора от Малта, Франция, Германия, Белгия, Унгария, Полша, Румъния, Холандия и България обсъждаха ролята на религиите за социалното включване на малцинствата. Обединяващата тема бе “Нека да говорим за разнообразието”, а Велинград бе избран, защото тук разнообразието на етноси и религии е факт. “Искахме не само да обсъждаме на теория как съжителстват различни етнически и религиозни малцинства, а да видим реалността”, обясни вицепрезидентът на “MIGARС” Любомир Тодоров.
На тази идея са били подчинени посещенията им в Батак, където са видели нагледен пример от историята за сблъсък между религии и етноси и Костандово, което пък е пример с днешна дата как мирно живеят и работят хора с различни религии, а само улица дели църквата от джамията. В търсене на допирните точки между религиите в Пловдив са посетили храмовете на арменската и еврейската религиозна общност, паметници от античността, джамията, православната и католическата църква. Голяма част от 44-те участници в семинара за първи път са влезли в храмове на други религии и точно това е било един нагледен и запомнящ се урок по толерантност и приемане на различията.
Младежите потърсиха модерни форми на комуникация, за да провокират и жителите на Велинград. На центъра на града те се подредиха в кръг - “буза до буза”, “ръка до ръка” и т.н., за да възбудят любопитството на минувачите и да получат възможност да включат повече хора в разговора за разнообразието и различието. Това бе и темата а кръгла маса на 25 август с участието и на представители на общинските власти във Велинград и Ракитово.
Днес този разговор като че ли е дори по-необходим, отколкото вчера - след случая в Катуница преди година, когато се взриви напрежение между българи и роми, преди месец избухна и истински взрив на летището в Бургас, в чиято основа също са напрежения между религии и етноси. “Нека говорим за разнообразието” не е просто тема за семинар. Такъв разговор, особено между младите хора в обединена Европа, променя много от техните нагласи и ражда ценни приятелства въпреки различията.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай