Велинград - online - “Фантана” на фестивал на етносите във Варна 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Фантана” на фестивал на етносите във Варна
Публикувано 2012-08-28 09:24:09 от темпо

Армънска група "Фантъна" (“Извор”) от село Дорково с ръководител Георги Гушев бяха участници в Седмия национален фестивал на етносите в България "България за всички", проведен в град Варна на 18 и 19 август 2012 година. Наследниците на старите траки показаха “Правене на сватбено знаме “Хламбура”.
Армъните (по нашему власи) са един красив народ, трудолюбиви, задружни хора, уважаващи себе си, традициите си и околните. Те са нещо уникално, а езикът им - невероятен, песните им - с неповторимо нежно и същевременно величествено звучене...
Просто невероятна феерия от звуци, багри, чувственост и красота!
Два дни Варна живя с емоциите и вълненията на VII национален фестивал на етносите. В морската столица си дадоха среща арменци, армъни, турци, гърци, роми, каракачани и власи. Внезапният летен дъжд попречи на традиционното им дефиле по централните улици на града, но за първия концерт дъждът спря и всичко, което се “изля” на сцената на Летния театър, бяха пъстрите им песни и танци.
Организаторите в лицето на Министерството на културата, Община Варна, Двореца на културата и спорта и Народно читалище “Христо Ботев 1028” си бяха свършили професионално подготовката. А участниците преливаха в багри и ритми, съхранили обичаи за следващите поколения.
Под звуците на химна на форума - песента на Емил Димитров “Моя страна, моя България”, на сцената на Летния театър излязоха представители на 7-те общности от Варна, Сливен, Димитровград, с. Дорково, Пазарджишко, с. Гацово, Видинско. Фестивалът бе открит от Силва Хачерян, началник-отдел “Регионални дейности” при Министерството на културата, която прочете приветствие от зам.- министъра на културата Митко Димитров.
И тази година фестивалът на етносите показа етническото и културно многообразие в обществото ни и красотата на традициите в различните етнически групи.
На 19 август, неделя, продължението на фестивала на етносите се състоя на сцена “Раковина”. Местата там отдавна бяха заети от нетърпеливи зрители, а правостоящите бяха стотици. Но всички от сърце посрещаха изпълненията на представителите на отделните общности, а концертът започна със специално изпълнение на Хайрулина Гульнара от град Кязан, Република Татарстан.
Финалът на Фестивала на етносите беше поставен от участниците и публиката с песента “Моя страна, моя България”.
Мартина Симидарева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай