Велинград - online - МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: Един чудесен преход до Тевното езеро 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: Един чудесен преход до Тевното езеро
Публикувано 2012-08-28 09:25:20 от темпо

Дългогодишният любител на планинските преходи Александър Гайдев беше любезен да сподели за нашата рубрика “МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА” един туристически маршрут в Пирин до красивото Тевно езеро (“тевно” е диалектна дума за прилагателното “тъмно”).
Най-подходящият изходен пункт за тръгване към Тевното езеро е от хижа “Гоце Делчев”. До там е добре да се придвижите с кола през Добринище, защото ходенето пеша отнема 3-4 часа.
От хижа “Гоце Делчев” до другата хижа “Безбог” има лифтова линия, по която разстоянието се преодолява за около 30 мин. Цената на лифта е 7 лв. на човек в едната посока. Ако в един ден се ползва за отиване и връщане, има намаление в общата сума. Пътуването с лифта позволява да се види как се сменя видът на гората. В началото е от смесен тип (широколистна и иглолистна), после става само иглолистна, преминаваща в бяла и черна мура и накрая остава само клек при надморска височина от над 1800 м.
От хижа “Безбог” има маркирана пътека, по която за около 2 часа бавно ходене се стига до Попово езеро - най-голямото планинско езеро в България. От него тръгва вода към Рибните езера, които са в ляво от маршрута. В края на Поповото езеро от дясната страна има отклонение към Тевното езеро. След около 30-40 мин. изкачване се стига до Самодивските езера под Смодивски връх (Джангала). При по-дъждовен сезон и при повече вода в езерата, водата започва да изтича през една каменна врата.
Продължаваме с изкачването към Лявата Кралева порта. Между нея и Дясната Кралева порта се намира връх Кралеви двор. Там свършва обхвата на мобилните оператори и телефонната връзка с близки и познати изчезва. Но в този момент навлизаме в едно от най-красивите места по този маршрут и само след 30 мин. пристигаме до Тевното езеро. Непрекъснато, отпред и отляво на пътеката, се вижда връх Каменица. Спокойствие и благодат се усеща навсякъде в района на Тевното езеро, намиращо се на около 2500 м. надморска височина.
Там има два заслона, стар и нов, в които могат да се подслонят и да преспят сколо 90 души. При ползването им е задължително свалянето на обувките и вътре се ходи по чорапи или с боси крака. Иван и Валя са стопаните на заслоните и предлагат винаги топли храни и напитки. Има и добре поддържани тоалетни, както и да се направи освежаващ душ с вода, направо от Темното езеро. Добре е, е когато се отива до Тевното езеро, да се остане за преспиване. Само тогава се усеща цялата красота и величие на планинската нощ, а преживяванията не се забравят.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България