Велинград - online - Проектът-мечта вече се сбъдва 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проектът-мечта вече се сбъдва
Публикувано 2012-08-28 09:40:17 от темпо

Първата информационна среща по проекта за палеонтологичното находище край Дорково и крепостта Цепина се състоя на 25 и 26 август. Община Ракитово представи идеите в детайли пред журналисти от различни медии, за да се популяризират в максимална степен бъдещите туристически атракции.

Проектът, за който “Темпо” многократно е разказвал, бе презентиран от Свилен Топчиев - председател на сдружение “Суткя” и координатор по този проект. Оперативна програма “Регионално развитие” отпусна сумата от 2 109 384 лева, с които двата обекта - находището и крепостта ще се обединят в една комплексна туристическа атракция. Община Ракитово съфинансира с над 400 000 лева, а крайният срок наближава - декември 2012 година.
Изключителността на палеонтологичното находище край Дорково има няколко измерения: находището е открито на кръстопътя между Европа, Африка и Азия; то е най-голямото открито досега и единственото от епохата на късния плиоцен в цяла Европа и е първото, изследвано от съвместна експедиция на специалисти от Източна и Западна Европа. Предстои на мястото, където са открити първите находки, да бъде изграден музей на открито с мастодонт в естествен ръст и диорама - умален макет на реално съществуваща местност от късния плиоцен с характерните за периода флора и фауна. Вече има средства и за пътя от Дорково до мястото на находището, така че достъпът за туристи ще бъде удобен, а около самия музей ще има и места за паркиране.
От своя страна крепостта Цепина е един от частично проучените археологически обекти, но се нуждае от още доста работа, включително обезопасяване, нови информационни табели и други дейности, залегнали в проекта. Сега хижата се преустройва в нов посетителски център на 3 етажа: информационен център, база за научни изследвания и музей. Ремонтните дейности на и около хижа “Цепина” вече са в ход. На място те бяха инспектирани и от кмета на Дорково Николай Ковачев, който е оптимист, че с осъществяването на проекта селото ще се превърне в притегателен център за много туристи.
Палеонтологичното находище и Цепина са два от десетте туристически обекта с национално значение на територията на община Ракитово наред с пещерата Лепеница, връх Сютка, Пашино бърдо, резервата Мантарица, средновековната крепост Кулата-Градот, раннохристиянската базилика Николица, Часовниковата кула и храма “Света Неделя” в Ракитово. Амбицията е на основата на тези обекти община Ракитово да се превърне в новия бисер на алтернативния туризъм в Родопите.
Мария Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води