Велинград - online - Срещи с лесовъди-ветерани в Чехльово и Селище 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Срещи с лесовъди-ветерани в Чехльово и Селище
Публикувано 2012-09-04 08:43:05 от темпо

Регионалният съюз на лесовъдите-ветерани във Велинград на 22 август посети горските стопанства “Чехльово” и “Селище”. В групата участваха 25 лесовъди, работили повече от 30-40 години в горите на двете стопанства, където са се и пенсионирали. Ветераните имат участие и са допринесли за стопанисването и опазването на гората в района.

В ДГС “Чехльово” ни посрещна директорът инж. Борис Чорбов, който ни запозна с дейността на стопанството и задачите, които предстоят за изпълнение до края на 2012 г. Посетени бяха обектите в района на Кара тепе - ветровалната зона, двуетажните насаждения, както и параклиса “Света Богородица”.
След това групата се прехвърли в ДГС “Селище”. Посетени бяха ветровалните зони в местността Кара тепе - Селище. Нека напомним, че на 29 май 1961 година в 17 часа, най-вече в района на ДГС “Селище”, се развихря смерч-торнадо. За 7 минути падат най-ценните иглолистни насаждения. Обхваната е площ от 18.000 дка в горското стопанство, от където са добивани 500 000 куб.м. дървесина. За 4 години площите са почистени, подготвени и залесени, разказва единственият жив участник - Цанко Сл. Илинов, началник ГТУ, очевидец на всичко станало по онова време.
Следващите обекти, които посетихме, са разсадник “Селище” и семенната плантация на Медени поляни. От там групата отпътува по посока на местността Стойчов чарк, където на 15 септември 1976 г. се проведе международното състезание по дърводобив. Участваха 15 държави, а България се класира на второ място. Четвъртият посетен обект е ГТУ “Селище” в местността Орлино до язовир “Доспат”.
На връщане групата направи кратка почивка, обобщи посещението на обектите и обяд в стола на горското стопанство, където директорът на ДГС “Селище” инж. Стоян Поптомов бе така любезен да сподели за дейността на стопанството. Срещата завърши с песента-химн “Хубава си, моя горо”.
Регионалният съюз на лесовъдите-ветерани във Велинград изказва голяма благодарност на директорите на ДГС “Чехльово” инж. Чорбов и на ДГС “Селище” инж. Поптомов за вниманието и помощта при нашето посещение.
инж. Атанас Беличенов, председател на РСЛ-Велинград

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай