Велинград - online - В “Етъра” показахме армънска сватба 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В “Етъра” показахме армънска сватба
Публикувано 2012-09-04 08:45:20 от темпо

За трети път в Етнографския комплекс “Етъра” бяха представени сватбени ритуали, запазени в района на Чепинското корито. През 2010 г. при изключителен интерес бе показана драгиновска сватбена обредност, през 2011 г. дорковската група “Фантана” демонстрира правенето на сватбената хламбура при армъните. През 2012 г. отново участвахме с елементи от армънска сватба, този път в изпълнение на групата “Кънтиклу носту”.

Фестивалът “Сватбата - единство и многообразие” се проведе на 25 и 26 август в “Етъра” и за първа година бе международен. Наред със 7 сватбени ритуала от България публиката видя и как правят сватби в Хърватия, Македония и Сърбия. Специалисти от “Етъра” заснемат всяко от представянията и така се натрупва голям и ценен архив за сватбената обредност в цялото й многообразие. Тази година паралелно с възстановките вървеше и филмова програма от балканските страни. Сватбената тематика бе застъпена и в изложбата на Регионалния исторически музей - Шумен “А да са сватиме, а да са сродиме”, която вече е поканена да гостува и в музея във Велинград.
Група “Кънтиклу носту”, съставена от представители на армъните от Велинград и Ракитово под ръководството на Никола Янев-Чоли, представи посрещането на сватовете и изпращането на булката. “Много подредени, с еднакви носии и специално изплетени чорапи, групата създава усещане за общност и остави чудесни впечатления у всички присъстващи на фестивала”, каза след завръщането от “Етъра” етнологът от Исторически музей - Велинград Георги Куманов. Бурните аплаузи на публиката е предизвикало изпълнението на песента “Море пиле, славей пиле”, посветена на армънския войвода Пито Гули от Крушево.
Успешният финал на участието на “Кънтиклу носту” в този международен фестивал бе предшестван от сериозни трудности “на старта”. В последния ден преди отпътуването Община Велинград не е отпуснала автобус за пътуването до “Етъра”. Обещание за автобуса е дадено преди повече от месец и благодарение на това името на Община Велинград фигурира във всички рекламни материали на международния фестивал. Само спешната намеса на Община Ракитово в лицето на кмета Любомир Петков е спасила отдавна планираното участие на армъните на сцената в “Етъра”. От името на организаторите на международния фестивал Община Ракитово получи специална грамота за съдействие при провеждането на събитието.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай