Велинград - online - Училищата - готови за новата учебна година 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Училищата - готови за новата учебна година
Публикувано 2012-09-04 08:54:40 от темпо

Две седмици преди откриването на новата учебна година училищата от община Велинград са готови за започване на учебния процес. В повечето от учебните заведения бяха извършени належащи ремонтни дейности в сградите и те са подготвени за нормално провеждане на учебните занятия.
Друг важен въпрос за училищата винаги е бил броят на учениците и паралелките в I, VII и IX клас. В опит да разберем какво е състоянието в училищата малко преди старта на новата учебна година, попитахме директори и учители.

В СОУ “Васил Левски” са извършени частични ремонти на стаи и на фоайето. Има сформирани две паралелки в I клас с общ брой от 46 ученици. Двете профилирани паралелки (хуманитарната със засилено изучаване на английски език и природоматематическата с биология и химия) с прием след VII клас също са готови с необходимия брой ученици. Същото важи и за паралелката в IX клас с технологичен профил с насоченост към предприемачество и бизнес. Интересен факт е, че за тази учебна година в училището има с 20 ученици повече в сравнение с миналата.
В СОУ “Св.св. Кирил и Методий” във Велинград са запълнени и двете профилирани паралелки (хуманитарен и технологичен профил) с прием след VII клас. Две са и паралелките в I клас, които ще бъдат на целодневно обучение, като новото тук е, че ще работят по така наречения “Вариант 2”. Заниманията ще бъдат по системата “учител-учител”, а не както е в повечето училища “учител-възпитател”. При Вариант 2 учителят води учебните часове и веднага след всеки час се провежда самоподготовката и заниманията по интереси. Очаква се да има и достатъчно ученици за два девети класа, макар че эасега не достигат трима ученици за това.
Припомняме, че с решение от сесията на Общинския съвет от края на юли 2012 г. съветниците одобриха съществуването на маломерни паралелки в училищата в Света Петка, Пашово и Грашево, както и две паралелки в девети клас в СОУ “Св.св. Кирил и Методий във Велинград и в СОУ “М. Драгинов” в Драгиново.
В Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” ще започнат учебните занятия с две запълнени паралелки в IX клас и с подготвена материална база в добре оборудвани кабинети.
В Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” и тази година нямат проблеми с приема на ученици и пълняемостта на паралелките. Сформирана е паралелката с прием след VII клас, а в IX клас ще започнат новата учебна година с 5 паралелки.
В СОУ “Христо Смирненски” в с. Света Петка е сменена дървената дограма на две стаи с алуминиева, извършено е и боядисване, където е било необходимо. Има готови две паралелки в I клас и една в IX клас, която до последния момент е била под въпрос. Така се е получило заради малкия брой ученици, родени в годината за деветокласници. В крайна сметка с допълване на ученици от околните села е станало възможно сформирането на паралелката.
В СОУ “Методий Драгинов” в с. Драгиново не се е наложило да се извършва ремонт, единствено е пригодена за архив една от свободните стаи. С три паралелки в I клас започва учебната година, но в IX клас има само 12 ученици, което наложи да се иска одобрение от Общинския съвет за маломерна паралелка.
В Професионалната гимназия по дървообработване “Иван Вазов” също са извършени ремонти и на двете сгради, най-вече на покривите и на учителската стая, които са имали най-голяма нужда от възстановяване след тежката зима. Ще има само една паралелка в IX клас, като срокът за записване е удължен до 11 септември заради поправителната сесия.
Готови са за новата учебна година и трите основни учшлища във Велинград. Най-много ремонтни дейности са извършени в ОУ “Георги Бенковски”, където освен традиционното боядисване е направена смяна на паркет, щори и подготвяне на столовата, както и изграждане на ограда за училищния двор.
В училището ще има една паралелка в I клас. В ОУ “Неофит Рилски” е извършен ремонт на покрива и канализацията, а общо 75 първокласници са записани в три паралелки.
В ОУ “Христо Ботев” паралелките в I клас са две. Ремонти са направени и е двете сгради на училището, като са доставени нови чинове и маси за част от учебните стаи.
За новата учебна година се готви и Частният професионален колеж “Булпрогрес”, който приема колежани след завършен XII клас в специалности, свързани с хотелиерството и фирмения мениджмънт. До края на август има записани 8 кандидати, но от ръководството на колежа във Велинград очакват до октомври, когато започва обучението, броят им да нарасне поне до 20.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай