Велинград - online - Проф. Бойко Кадинов, консултант по проекта: Велинград не трябва да е вариант на 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проф. Бойко Кадинов, консултант по проекта: Велинград не трябва да е вариант на
Публикувано 2012-09-04 08:56:54 от темпо

Велинград не повтори грешките на Банско, Пампорово и много други български курорти, които си мислеха, че с 10-етажни хотели ще станат благоденстващи и проспериращи. Тук спря бетоновия натиск! Но стои проблемът, който е и пред цялата държава, която изтегли “късата клечка” - избра евтиния туризъм. Показателна е рекламата на “ИКЕА”, в която е включен Слънчев бряг. Ние се превърнахме в символ на “лоу кост” туризма.

Велинград стои върху злато, но не може да реши основни проблеми. Смисълът на интегрирания план за градско възстановяване и развитие не е да направим индустриална зона за бизнес. Да обърнем внимание върху факта, че държавата, която измисли интернет, откри олимпиадата с едно зелено дърво на един хълм. Или върху последния художествен замисъл в Толедо - една зелена ливада. Във Велинград минералните води не вкарват пари в общината, а частно облагодетелстват определен тип по-инициативни среди. Важно е Велинград да не се превръща във вариант на Слънчев бряг с минерални басейни.
В плана е изключително важно на картата на града да се разпознават баните! С цялото ми уважение към ромите, колкото и пари да налеем, положението ще е като в готварските рецепти - “сол колкото поеме”. Баните във Велинград имат не само хигиенни и възстановителни, но и социални функции, включително за ромите. Затова трябва да се обмисли включването на баните в социалната зона на интегрирания план.
На промишлената зона на града не трябва да се гледа като на поредната складова база, а Велинград да даде пример с модерен профайл и така да привлече динамични млади хора. С широколентовия интернет вече не е нужно да си в София, за да произвеждаш. Велинград не е дупка на картата на света, има шанс за развитие. Ръстът на туризма е 1-2 до 5%, но това не може да изхрани града. Затова трябва да се търси нов образ и структура на промишлената зона с поглед към високите технологии.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води