Велинград - online - Три зони във Велинград ще чакат пари от ЕС 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Три зони във Велинград ще чакат пари от ЕС
Публикувано 2012-09-04 08:59:40 от темпо

31 август 2012 г. бе “много важен ден за Велинград”. Така го определи главният архитект на общината Тодор Енев, а причината - състоя се общественото обсъждане на интегрирания план за възстановяване и развитие на града. За съжаление, както отчете арх. Енев, пряката демокрация за пореден път не даде резултати във Велинград: в голямата зала на общината дойдоха и участваха с позиция твърде малко велинградчани. А интегралния план ще определи хоризонтите на градската среда поне за годините до 2020 и от него в голяма степен ще зависи каква посока за развитие ще избере Велинград.

Ден преди общественото обсъждане проектът за интегрирания план бе разгледан на открито и разширено заседание на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ). Той бе детайлно представен от арх. Александър Симеонов - управител на спечелилия проекта консорциум “Таунплан” и велинградчанин. “Интегрираният план е гаранция, че във Велинград ще се случат добри неща, той е всеобхватна визия за трайно подобряване на градската среда”, подчерта арх. Симеонов.
Основната цел на интегрирания план е след социално-икономически анализ и дефиниране на проблемите да бъдат определени 3 зони на въздействие в рамките на урбанизираната територия на Велинград. Анализът на силните и слаби страни, на заплахите и възможностите, както и проведената по телефона анкета с 500 жители на града, са показали, че в момента за велинградчани най-големият проблем е лошата инфраструктура: дупки по улиците, липса на тротоари, трафик на тежки камиони в центъра на града, недостатъчно улично осветление и много други. С определянето на трите зони на въздействие всяка от тях до 2020 година ще може да участва с проекти и да търси финансиране от структурните и кохезионни фондове на ЕС за цялата надземна инфраструктура: ремонти на улици и тротоари, енергийна ефективност на сгради, осветление и т.н. За жалост проектите няма да се отнасят и до подземната инфраструктура, за която ще трябва общината да търси други източници за финансиране.
От “Таунплан” направиха предложение за бъдещите три зони на въздействие, което бе прието и от специалистите в ЕСУТ. Първата и задължителна зона е социалната. Предлага се тя да обхваща цялата ромска махала Асфалтова база и част от кв. Каменица. Арх. Тодор Енев подчерта, че Европа дава пари за проекти с антисегрегационен характер и за приобщаване на ромското население. В Анезица гъстотата на населението е най-голямата на територията на Велинград, но тази ромска махала не влиза в границите на градоустройствения план. Наред с Асфалтова база в социалната зона на въздействие се включва и част от кв. Каменица, където има много какво да се желае по отношение на инфраструктурата.
Втората предложена зона е районът на Клептуза, разширен в посока баните в Чепино и към индустриалната зона в посока “Кристал”. Клептуза е избран, тъй като всеки втори от анкетираните велинградчани е отговори, че би завел гостите си на първо място там и е утвърден символ на Велинград, познат в цяла България. Плюс е, че общината има разработен проект за етнографски музей на открито, представящ 14 традиционни местни занаяти и ще може да кандидатства отново за неговата реализация в района на Чепино баня. По предложение на Михаил Алексиев зоната ще се разшири към индустриалната част. Арх. Енев съобщи, че частният парцел на завод “Кристал” вече е преотреден за жилищен комплекс, а по околовръстния път се очаква да минава бъдещо ново трасе за Гърция.
Избраната трета зона е с пробладаващо публични функции и обхваща пространството от жп-гарата през центъра до парка на Вельова баня. Тя също ще бъде разширена. Тодор Енев изтъкна, че входът на СПА столицата е в отвратително състояние, същото се отнася и за Пазара. Затова идеята е зоната да включи и това пространство и така да се търсят средства за благоустрояване.
Професионално мнение пред ЕСУТ изрази и проф. арх. д-р Бойко Кадинов, който е консултант по проекта, но говори и от позицията си на велинградчанин (част от изказването публикуваме отделно). Той специално настоя интегралният план да открои мястото на баните върху картата на Велинград.
След като ЕСУТ прие предложените 3 зони за въздействие, на 31 август те бяха подложени и на обществено обсъждане с участието на председателя на Общинския съвет Д. Кехайова и зам.-кметовете Г. Янчев, Ат. Хрисчева и И. Бабучи. Най-активно в него се включи Златко Златанов, общински съветник и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Той изтъкна, че Велинград вече е обявен за най-зелен град в България и че имаме уникален булевард, но трябва спешно да се смени старото озеленяване с ново. Другото му предложение бе Пазара да бъде преместен на ул. “Евлоги Георгиев” - от моста при Плажа до Калъчов мост, като река “Луковица” се покрие и там се направят и зони за паркиране и улица на старите занаяти. Г-н Златанов отново настоя за изграждане на входна арка-тотем, за да личи, че Велинград е СПА столица на Балканите. Той застъпи тезата, че на града не е нужно разширяване на промишлената зона, а развитие на туризма. В тази посока бе предложението му за изграждане на спортно-атракционна зона за шумни игри в извънградска територия и на мащабен аква-минерален парк в района между Велинград и Драгиново, за да се използва топлата вода от неразработеното драгиновско находище.
На друго мнение бе главният архитект Тодор Енев, който подчерта, че най-трудно се мести пазар, тъй като краката водят хората до вече утвърденото място. От залата също се чуха гласове против евентуалното преместване на Пазара, а в подкрепа на Златко Златанов се изказа общинският съветник Йордан Аршинков. Арх. Енев обясни, че общината не разполага със собствени парцели, достатъчно големи, за да се направи атракционен парк или аква-минерален парк в рамките на града и това е задача по-скоро на частната инициатива. Той разясни, че интегрираният план не може да е панацея за решаване на всички проблеми на града, а е инструмент, който ще очертае 3 зони, които да “дръпнат” и чрез тях Велинград да има нов облик.
Елена Янева-Зисова приветства решението една от зоните да включва Асфалтова база, защото там проблемите са много и е време да започнат да се случват хубави неща.
Г-н Пешев постави проблема с изключително натоварения трафик на камиони през центъра и по улица “Юндола”. В отговор арх. Енев съобщи, че вече е в много напреднала фаза разработката за околовръстен маршрут по пътя за Гърция: от граничен пункт Илинден - Банско - Якоруда - Пашово - Цветино - Кемера - промишлената зона на Велинград с директен излаз от града, без да се минава през Юндола и ул. “Юндола”. Очаква се само подписа на Регионалното управление по горите, който са бави заради изясняване на водопренос за Сърница. Проектът има зелена светлина от специалистите-пътищари и на него се възлагат големи надежди ТИР-овете да не пътуват през центъра на Велинград.
Граждани попитаха и как интегралният план ще реши проблема с незавършения Културен дом. Арх. Енев изрази личното си мнение, че на тази сграда не трябва да се гледа като на 50 тона армировка за скрап, а решението е в отчуждаване на терена, за да има Културен дом във Велинград.
В заключение заместник-кметът Героги Янчев съобщи, че предстои обсъждане на предлаганите 3 зони на въздействие в Общинския съвет. 23 септември 2012 г. е крайния срок, в който общината трябва да внесе утвърденото от съветниците предложение в Министерството на регионалното развитие и пред Оперативна програма “Регионално развитие”. Окончателното одобрение на интегрирания план се очаква в средата на 2013 г. и тогава ще започнат да се обсъждат конкретните проекти за благоустрояване на избраните 3 зони.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води