Велинград - online - Учение и спорт - ръка за ръка или на разстояние? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Учение и спорт - ръка за ръка или на разстояние?
Публикувано 2012-09-15 18:38:54 от Темпо

След определено слабото представяне на българските олимпийци в Лондон се заговори за съвсем нова политика по отношение на спорта и най-вече тя да е насочена към неговата основа - масов спорт, спорт в училищата и в спортните клубове. Анализите сочат, че голяма част от средствата за развитието на спорта отиват за елитните състезатели и в съответните спортни федерации, но крайните резултати никак не са обнадеждаващи. Причините за тоталния спад в родния спорт са много и най-различни, но една от тях без съмнение в свързана и с факта, че през последните 23 години на прехода бяха закрити голяма част от спортните училища.
А от друга страна в обикновените масови училища не бяха създадени най-добрите условия за практикуване и развитие на ученическия спорт.
Въпреки че с постановление на Министерския съвет се предоставят по 3 лв. на всеки ученик за спортна дейност, тези средства отиват главно за купуване на спортни пособия (топки, уреди, мрежи, екипи и др.) и за награди при състезания.Получените по това постановление пари няма как да се използват за подобрявахе състоянието на спортните съоръжения и площадки в училищата, защото са прекалено малко и тяхното преднаэначение е друго. Преди началото на новата учебна година обръщаме поглед към състоянието на спортната база в няколко училища от община Велинград и се спряхме на основно, средно общообразователно и едно селско училище.
В ОУ “Христо Ботев” във Велинград от 2009 година има две спортни площадки (футболно игрище и тенис корт с изкуствени настилки), изградени със средства, които общината спечели по проект. Те се използват пълноценно в часовете по физкултура, а децата не спират да играят на тях в почивните дни и през ваканциите. С възможностите на училищния бюджет е направен ремонт на физкултурния салон, в който са сменени дюшемето, ел.инсталацията и осветлението, като е извършено и цялостно боядисване и освежаване. От ръководството на училището търсят варианти за допълнително финансиране чрез участие с проекти пред фондация “Димитър Бербатов”.
В Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов”, която дели 2 и 3 място в областта като училище с най-голям брой ученици, имат проблеми със спортната база. Наличният физкултурен салон е твърде малък и крайно недостатъчен за часовете по физкултура, особено през зимния сезон. Поради тази причина училищното ръководство е представило в образователното министерство проект за изграждане на нов физкултурен салон. Ако проектът бъде одобрен и финансиран, новият салон ще представлява отделна постройка до сегашната сграда, разположена във вътрешния двор.
В СОУ “Христо Смирненски” в с. Света Петка от две години се ползва изграденото също със средства по проект на общината спортно игрище, което е подходящо за игра на футбол, баскетбол и волейбол. Не така стои обаче въпросът със сегашния физкултурен салон, който е пригоден за такъв чрез сливането на две учебни стаи. И тук се надяват на допълнително финансиране чрез изготвяне на проекти и евентуалното им одобрение.
Ясно е, че с малки изключения спортните бази в училищата не са на нужното ниво. За привличането на децата към активни занимания със спорт в училищата са необходими и подходящи условия. За голямо съжаление те засега липсват. И усилията на учителите по физическо възпитание и спорт се оказват недостатъчни, когато трябва да водят учебни часове, тренировки и да провеждат състезания на игрища с асфалтови и бетонови настилки -всяко падане върху тях води до наранявания и контузии. Не предлагат нищо по-добро и удобно онези малки, ниски, тесни и къси физкултурни салони с недостатъчно осветление. Как при тези условия децата да бъдат привлечени и да се занимават със спорт, водени от желание и интерес? Без ясна, точна, правилна и целенасочена държавна политика и стратегия, изработена от знаещи и можещи специалисти, с достатъчно финансиране в областта на училищния спорт, няма как да се постигне стабилна основа за откриване и създаване на бъдещи спортисти и шампиони.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола