Велинград - online - МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: В планината с песен и бодър дух 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: В планината с песен и бодър дух
Публикувано 2012-09-15 18:54:07 от Темпо

Досега в рубриката “МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА” се срещнахме със запалени туристи и любители на планината, покорили много пътеки и върхове. Днес искаме да тръгнем към гората заедно с Дневния център за възрастни хора с увреждания във Велинград. За тях всяка разходка сред природата е събитие: заради различните си болежки трябва да преодолеят много трудности, но след това удоволствието е в пъти по-голямо.

“Преди да тръгнем на поход, задължително отиваме ден по-рано да огледаме дали теренната пътека е подходяща и преодолима за хора с увреждания. Искаме да има заслон, за да можем да поседнем и да имаме сушина в случай, че завали”, разказва директорката на Дневния център Ели Янева-Зисова и допълва, че в планината за хората от центъра се грижат техните медицински и социални работници.
Част от излетите са в градските паркове - Клептуза, Вельова баня, Двореца. Още по-хубаво е, когато отидат в гората, по маршрути, които подбират така, че да са достъпни с превоз и да има по-малко ходене. Първото им такова излизане е до параклиса “Свети Георги” над Каменица, а преди месеци посещават местността “Старина” над Юндола. Именно големият заслон на “Старина” пази най-хубавите им спомени за един слънчев ден, прекаран сред природата с много музика, песни и задушевни разговори. Тръгнат ли на излет в гората, всеки прави и донася по нещо - мекици, сладкиши, баница... Палят огън и слагат скарата, на която все има какво да се изпече. И тъй като повечето от хората в Дневния център обичат да пеят, задължително поляните се огласят с музика и песен.
А само преди дни маршрутите се обогатиха с още един - новата площадка за фитнес на открито в белодробната болница “Св. Петка Българска”. Площадката разполага с множество уреди, които могат да се ползват и от хора с различни заболявания. Поканата първи да изпробват новите съоръжения хората от Дневния център идва от директорката на Пневмоболницата д-р Елена Шопова. “Всички сме трогнати от поканата и вниманието и специално благодарим на д-р Шопова”, подчерта Ели Зисова. А удоволствието от раздвижването в летния ден под открито небе личи и на снимките.
Най-важната част от всяка разходката е контактът с хората и природата, да не си сам сред четири стени и в плен на ежедневните проблеми. Затова в Дневния център за хора с физически увреждания са решени да използват максимално оставащите хубави летни и есенни дни и да отидат още няколко пъти в гората преди зимната пауза.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България