Велинград - online - Защо Радуил може, а Велинград не?! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Защо Радуил може, а Велинград не?!
Публикувано 2012-09-15 18:55:06 от Темпо

В първите дни на септември село Радуил за десета юбилейна година посрещна стотици гости на традиционния Боб фест, с който селото известява на света, че точно тук се ражда най-вкусният боб. Този път домакините наредиха 15 изложби на занаятчии от страната, сред които бе и велинградчанката Даниела Цопанова. Тя представи писани великденски яйца от Чепинския край, като в тяхното рисуване с огромен интерес и ентусиазъм се включиха деца и баби, българи и чужденци.

Г-жа Цопанова изрази възхищението си от организацията на фестивала, който утвърди Радуил на картата на летните атракции в България. Докато в читалището и на мегдана занаятчиите представят своето майсторство, на открита сцена без прекъсване тече двудневен фолклорен фестивал, а победителите получават награди - статуетка “Златен боб” и медали “Златен фасулицър”. Много активно се включва местната църква, чийто свещеник е от Велинград. В двора на храма по цял ден се варят казани с различни видове боб. Всеки може да седне на наредените дълги маси, да опита бобените вкуснотии и след безплатната дегустация да си купи точно от този боб, който му е харесал най-много. Има надяждане с горещи и люти бобени ястия, има “юнашки тиган”, пълен също с бобени вкусотии, има оригинални рисунки и пана, изработени ръчно от боб и много други забавления. Специално за Боб феста излиза и вестник “Радоил”, събрал в едно история и ролята на боба в международното сътрудничество, рецепти, много местен хумор и признанието за “бобецът наш, който ни дава ситост, кураж - той ни е хлябът и гъшият дроб, за да сме живи и здрави до гроб”. Вечерите на площада е всенародно веселие, идват много чужденци и най-вече англичани, мнозина от които са закупили и къщи в и край селото в подножието на Боровец. И всичко това направено с изключително гостоприемство от страна на домакините, осигурили безплатни квартири и посрещане за всички поканени участници.
Мнозина са посетителите, спрели пред щанда с писаните велинградски яйца за Великден. И поне няколко от тях задали въпроса какво стана с нашия Празник на картофите.
Какво стана наистина и защо малко село като Радуил може да направи и да утвърди боб-феста като своя запазена марка, а Велинград с лека ръка “пенсионира” и изпрати в миналото Празника на картофите? Какво спечелихме, като спряхме да организираме нашия празник - повече туристи с удължаване на сезона и предлагане на допълнителна атракция или повече пазари за картофите, които са традиционен поминък за голяма част от местното население?! За съжаление, нищо не спечелихме, но много загубихме. И като гледа човек какво се случва през този туристически сезон в малкото селце Радуил и в още десетки български краища, си дава сметка, че Велинград направи завой в грешната посока.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай