Велинград - online - ДГС “Алабак” временно спря фактурирането на дърва за огрев 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ДГС “Алабак” временно спря фактурирането на дърва за огрев
Публикувано 2012-09-15 19:03:54 от Темпо

През изтеклата седмица Държавното горско стопанство “Алабак” временно спря фактурирането на дърва за огрев. Очаква се то да бъде възстановено след 20 септември 2012 г.
До момента от ДГС “Алабак” са предоставени около 3500 куб.м. дърва и процесът продължава. Получило се е известно забавяне с добива и доставката на дървата, защото през април и май все още имаше доста сняг в горските участъци и това попречи за по-бързото изпълнение на предвидения план за добив и складиране на дървесината.
Има готовност да се осигурят поне още 3500 кубика дърва . Ще се направи всичко възможно най-много един месец след фактурирането, дървата да бъдат получени от клиентите, увери директорът инж. Славчо Василев.
На различни места в района на ДГС “Алабак” са изградени 12 временни склада за дърва, които се предлагат на цена от 40 лева за кубик широколистна маса (бук и дъб) без ДДС. Превозът се извършва от частна фирма, която взема по 12 лв. на превозен кубик. Така крайната цена на 1 куб.м. дърва става точно 60 лв. Рязането и цепенето си е за сметка на купувача, защото дървата се предлагат нарязани на 1 м.
Директорът на “Алабак” инж.Славчо Василев заяви за в. “Темпо”, че от населението могат да се добият около 20 000 куб.м. дърва за огрев . До този момент хората сами са добили 9 500 кубика от различни горски участъци, след като са получили разрешение за това. Тарифата, по която те заплащат, е 5 лева за кубик без ДДС за иглолистни дървета, а за широколистни цената е по 12 лева без ДДС. От своя страна горското стопанство изпълнява ангажимента си да осигури вече фактурираните дърва за огрев на населението и до 20 септември т.г. това ще бъде направено.
В тази връзка е редно да се спомене, че общината също може да бъде от полза на населението, като предостави и част от своите общински гори за добив на дърва за огрев. Близо 400 хектара е общинската гора, която е разхвърляна в районите на Драгиново, Кръстава, над Чепино, Брези и др. От тези места също могат да се дадат за сеч на корен, най-вече иглолистни дървета, но по различни причини това не се прави.
В същото време някои частни фирми са повишили цените на дървата в сравнение с миналата година (тогава бяха по 60 лева на кубик широколистни дърва) и вече ги продават по 70 лева. Предимството им обаче е в това, че те предлагат нарязани и нацепени дърва, готови за горене. А и за целия превоз на дървата вземат само 10 лева, а не като фирмата, която работи с държавното горско стопанство и иска по 12 лв. за всеки кубик превозени дърва. Освен това частните фирми са създали организация, при която заявените дърва пристигат най-късно до 2-3 дена след поръчката.
За момента във Велинград все още цените на дървата за огрев са поносими, но на някои места в страната кубикът вече се продава от 80 лева нагоре. Така че реалистичната прогноза е, че през идващата зима топлото ще ни струва по-скъпо.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай