Велинград - online - МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: От върховете на Пирин към върховете на науката 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: От върховете на Пирин към върховете на науката
Публикувано 2012-09-18 08:20:14 от Темпо

В днешното лятно приключение триото е дамско, а дестинацията е пак Пирин.
Трите покорителки на пирински върхове са Златка Димова, сестра й Христина Гаралова и нейната дъщеря Мария Гаралова. Това лято те стигнаха Папаз чаир в Пирин, който се намира на 20 километра над град Гоце Делчев.

Компанията, която своевременно се увеличава и с техни приятели, намира рая в хотел “Чановете”. Гостоприемството на собственика бай Илия Фокчев и неговите вкусни гозби биха превърнали повечето гости в отмарящи почиващи, наслаждаващи се на природата и вкусотиите, но “шило в торба не седи”. Та и нашите три планинарки.
Първо покоряват връх Ореляк, 2099 м.н.в. Някога там са виели гнезда орлите, а сега е построена ретранслационна кула. Насладата от гледката е огромна, макар че през целия ден от небето гледа буреносен облак, а и дамите са се изкачили по чехли.
Вторият покорен връх е Свещник, 1975 м.н.в. Местните легенди са, че той носи името си от многобройните пожари, които са горели там. Останки от тях са причудливи сухи дървета. От самия връх се виждат неговите събратя връх Муторок и връх Ореляк.
“Върховете ми напомняха за релефни картички - споделя Христина. - Толкова близо, че имахме чувството, че можем да ги докоснем, а после разбрахме, че сме много малки сред тази величествена природа”.
При изкачването на върховете са ползвали два заслона - “Дългия чучур”, който се оказал срутен от тежкия сняг през тази зима, но точно там пили “на корем” студена и чиста планинска вода и “Мурата”, който разполагал с всички удобства за туристите.
Близката дестинация, която песетили, е влашката църква на Папаз чаир, която в момента се реставрира. Там някога влахците са зимували със своите стада са я построили, за да се молят за здраве и берекет.
А Христина, Златка и Мария се надяват, че ще са живи и здрави, за да покорят другото лято нови върхове. Сега ги чака училището, защото Златка и Христина са учителки, а Мария ученичка и 9 месеца се покоряват върховете на науката.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води