Велинград - online - Пневмоболницата направи втория по големина фитнес на открито в България 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пневмоболницата направи втория по големина фитнес на открито в България
Публикувано 2012-09-18 08:48:10 от Темпо

Директорът на специализираната болница за белодробни болести “Св. Петка Българска” д-р Елена Шопова се завърна от конгрес в австрийската столица Виена. Ето какво сподели тя за конгреса и за предстоящия юбилей на белодробната болница:
- Д-р Шопова, как премина конгресът във Виена?

- Това беше Световен конкрес по белодробни болести. Той се проведе от 1 до 5 септември във Виена и в него участвахме повече от 2000 специалисти от над 100 страни. Лектори бяха най-големите имена в света в нашата област. Разгледаха се въпроси, свързани с новостите в лечението на бронхиална астма, ХОББ, пневмонии. Проведоха се много и оживени симпозиуми и дискусии във връзка с лечението на белодробните болести.
- Наближава 75-та годишнина на Белодробната болница “Света Петка Българска”, с какво ново ще посрещнете юбилея?
- Много съм горда, че успяхме за юбилея да направим и вече работят фитнес на открито и слънчев солариум, както и да изградим нов сектор “Хидротерапия” (водолечение) към отделението по физиотерапия.
- За вашия фитнес на открито се говори в града и от велинградчани, които също участват в упражненията. Как и кога възникна идеята?
- Идеята за създаване на съоражения за физическа активност на открито (фитнес за възрастни хора) възникна преди 4-5 години. В Морската градина в Бургас видях няколко уреда и хора на средна възраст, които ги използваха. Това ме накара да потърся повече информация и открих, че Министерството на здравеопазването във Великобритания разполага с доклад от април 2004 г. от 128 страници, който съдържа научни доказателства за ползата от физическата активност за здравето на хората и особено за здравето на възрастните и хората с увреждания. Разбрах също, че и в други градове на България има идеи и вече изградени такива центрове в Пловдив, София, Стара Загора, Димитровград. Тяхното създаване е дело на общините, докато нашият фитнес на открито е заслуга на Пневмоболницата.
След всички проучвания, които направих, реших да започнем изграждането му през 2009 г. Белодробната болница има подходящо място, повече от 400 кв.м. равнинен терен между борови и брезови дървета. Разчистихме го, прекарахме вода и осветление, оградихме го, поставихме пейки, кошчета за буклук и камери за наблюдение и още същата година открихме две мини голф игрища. Изработиха се и първите четири уреда в Пловдив. През следващите години продължихме с работата, оформяхме алеите, декоративната растителност, живия плет, алпийския скат. Погрижихме се да има къщички за птички, хранилки и поилки. Поставихме специален барометър, дооформяхме тротоарната площ и, разбира се, продължихме с монтирането на нови уреди. В момента нашата фитнес площадка разполага с повече от 19 уреда, изработени във Велинград и е втората по мащаб след тази в Стара Загора.
За тези, които харесват морски шах направихме такъв, той е вертикално монтиран. Имаме и мини лабиринт за ходене, направен от мини храсти. Плануваме поставянето на голям екран, на който да се прожектира правилното изпълнение на всяко едно упражнение.
- Кои са професионалистите, които провеждат заниманията?
- Всеки ден се провеждат занимания в т.нар. STREET FITNEC (фитнес на улицата, игри на открито). Рехабилитаторите са Мария Иванова, Виолета Кисьова, Павлина Павлова и Емилия Синапова. Те ръководят и обучават пациентите как да ползват уредите. Натоварването е минимално и е съобразено със здравословното състояние на всеки един пациент. Началникът на отделението д-р Вася Динкова и главната сестра Надежда Маринкова присъстват при провеждането на упражненията.
Знам, че и нашите съграждани проявяват голям интерес към фитнеса на открито, но това е обяснимо като се има предвид ползата от всичко, което сме направели - професионализма на персонала, а и като прибавим чистия боров въздух и божествената природа, се получава наистина приятна атмосфера за тренинг.
Не ми е известно в друга болница да има създаден фитнес на открито. Нашият е част от Хидроклиматичния двигателен център, който включва освен съоръженията за физическа активност на открито и за хидроаеройонизация на открито (слънчев солариум) и аерозолна терапия на закрито. Включва още и отделението за физикална и рехабилитационна медитация, сектор за процедури за релаксация, сектор за отчитане на метеорологичните показатели и съоръжения за двигателна активност на планина - теренни пътеки.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води