Велинград - online - Първи звънец за 443 първокласници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Първи звънец за 443 първокласници
Публикувано 2012-09-18 09:07:12 от Темпо

На 17 септември новата учебна година бе тържествено открита във всички училища на територията на община Велинград. Първият учебен звънец би за 443 първокласници в 24 паралелки. От години броят на първолаците е почти постоянен: 455 през 2011 г., 459 през 2010 г., 447 през 2009 г. Неизменни са и вълненията както на децата, които за първи път сядат зад чина, така и на техните родители и преподаватели.

Общо за всички общински училища ще се обучават 4 207 ученици в 212 паралелки. Броят на учениците във Велинград е 2 231, а в другите населени места на общината - 1 976 ученици. Специален поздрав за началото на учебната 2012/13 г. към всички тях отправи кметът Иван Лебанов.
И тази година недостатъчният брой ученици и запазването на броя училища наложи съществуването на маломерни паралелки - 38 маломерни и 4 слети, които се дофинансират от общинския бюджет.
Новото тази есен е задължителното обхващане на 5 и 6-годишни деца. За населените места, в които няма разкрити групи към детските градини, това ще става в смесени подготвителни групи към училищата, което дава възможност на родителите и децата от малките населени места да ползват образователната услуга. За децата в смесените предучилищни групи до този момент Министерството на финансите не предоставя средства за издръжка, а община Велинград осигурява средства за дофинансирането на тези групи. До края на 2012 г. сумата е 30 000 лв., която е предложена за одобрение на сесия на Общинския съвет.
През новата учебна година се очаква да влезе в сила и нов закон за образованието. Той предвижда редица мерки като целодневно обучение, столово хранене и транспортно осигуряване, но те не са обезпечени на 100% с действащите стандарти за Бюджет 2012, което ще затрудни въвеждането им в малките училища - с около 100 ученици. В много от основните училища трябва да се поддържа целодневно обучение от I до IV клас и организацията на транспорт, столово хранене и занимални не е обезпечено финансово. От друга страна един автобус ще вози малки и големи ученици, които имат различен режим на обучение и транспортната схема по района ще е затруднена и като организация, и като финансиране, поради извършването на няколко курса на училищните автобуси. Като цяло законът ще бъде благоприятен за големите училища, в които се обучават голям брой ученици, смятат специалистите в Общинска администрация.
Задължително обхващане на 5-годишните деца в детските градини във Велинград, въпреки липсата на свободни помещения за разкриване на нови групи за тази учебна година, ще се преодолее с формиране на групи с повече деца и по-голяма натовареност на вече съществуващата база. През учебната 2012/13 г. в ЦДГ са обхванати 1040 деца в 42 целодневни групи. Яслените групи към ОДЗ са 3, в които са записани 56 деца под 3-годишна възраст. За тази учебна година се наложи преструктуриране и намаляване броя на яслените групи от 4 на 3 за сметка на градинските групи. Обхванатите за задължително 2-годишно обучение преди постъпване в първи клас 5 и 6-годишни деца в ЦДГ в общината е: 6-годишни деца - 299, 5-годишни деца - 291
От 8 август 2012 г. влязоха в сила новите такси за ползване на детски ясли и градини, приети от Общинския съвет. От ОА съобщиха, че на 11 септември на съвещание с директорите на детските заведения е създадена организация по изпълнение на Наредбата и напомниха, че Община Велинград, въпреки увеличените разходи за издръжка на децата, не предложи драстично увеличение на таксата за ЦДГ. След направени много сериозни разчети на бюджета на детските заведения за 2012 г. средствата за издръжка затрудняват дейността на детските градини по отношение на хранене, отопление и текущи разходи. До този момент детските градини функционират нормално, но увеличените цени на хранителни продукти, течни и твърди горива и електроенергия са предпоставка за бъдещи затруднения, прогнозират от общината.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай