Велинград - online - До края на септември отпускат по 150 лева помощ за първокласници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

До края на септември отпускат по 150 лева помощ за първокласници
Публикувано 2012-09-25 08:26:41 от Темпо

В Дирекция “Социално подпомагане” (ДСП) във Велинград продължават да се приемат документи до края на септември за отпускане на 150 лв. еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище. С нея трябва да се покрият част от разходите в началото на учебната 2012/2013 г. Целевата помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, чиито средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 350 лв. За деца с увреждания не се изисква удостоверение за доход.

До този момент в община Велинград помощта от 150 лева е отпусната на 163 семейства, които отговарят на изискванията. Всички те са представили документи, с които удостоверяват, че имат доходи под 350 лв. на член от семейството и имат дете, записано в първи клас.
За да се ограничи възможността да се злоупотребява с тези помощи, от социалното министерство въведоха изискване първокласниците да са записани за първи път. Имало е случаи, когато някои цигански семейства да спират децата си от училище, след като вземат парите, а на следващата година да ги записват отново в първи клас.
Предоставените средства са за закупуване на учебни пособия и евентуално дрехи и обувки. Контролът за тяхното изразходване точно за нуждите на първокласника обаче липсва. Единствената мярка, която могат да приложат от ДСП, е да проверят през октомври дали децата, за които са отпуснати помощи, ходят на училище. И нищо друго.
И тук се налага неизбежен коментар. Целевата помощ за нуждаещи се семейства с първокласник по принцип е проява на загриженост и желание да се помогне. Но защо държавата в лицето на нейните институции забравя да провери дали отпуснатите пари от бюджета се използват по предназначение. Много често част от родителите купуват с тези пари главно нещо за ядене и пиене (и не само безалкохолни напитки). Редно да се приеме нормативно начин за контрол на такива средства - да се изисква касова бележка за закупени учебни пособия и дрехи за ученика или вместо пари директно да се дават необходимите пособия, дрехи и обувки на нуждаещите се първокласници (тази практика се ползваше преди няколко години, но бе променена и пак се дават пари без отчет). Иначе ще се стига до ситуации, в които получили помощ за детето си в Анезица, се оправдават след месец, че то не идва на училище, защото няма обувки. А на други места в страната някои семейства записват децата си в първи клас, вземат полагащата им се сума и спират детето да ходи на училище. На следващата година пак го записват в първи клас и т.н. Добре, че тази година от социалното министерство искат да видят документ, че съответният ученик е записан в първи клас за първи път.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай