Велинград - online - Изложба даде начало на честванията за 100 години от Балканските войни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изложба даде начало на честванията за 100 години от Балканските войни
Публикувано 2012-09-25 08:38:17 от Темпо

На 20 септември в залата на Историческия музей зам.-кметът Исмет Бабучи откри изложбата “27-ми Чепински пехотен полк в Балканските войни 1912-1913 година”. Изложбата е на Регионален исторически музей - Пазарджик и е дело на уредничката на музея Светла Петрова и художника Тошо Стефанов.
Платната показват и разказват за ентусиазма, величието и героизма на българина и на първите български офицери и командири на 4-те наши армии - Никола Кутинчев, Никола Иванов, Радко Димитров, Стилиян Ковачев, Никола Генев, Георги Вазов, когато става въпрос за освобождението и обединението на родината.

Обръщайки се към изпълнилите до краен предел залата на музея граждани и ученици, директорът на музея Снежана Велева каза: “На 20 септември преди 100 години първите подразделение на 27-ми пехотен Чепински полк се дислоцират тук. С тази изложба започват официалните чествания посветени на 100-годишнината на Балканските войни.”
Директорът на РИМ Борис Хаджийски подчерта в словото си, че в Лъджене е осветено бойното знаме на полка и от тук започва неговия славен боен път. Полкът е предаден към Родопския отряд на генерал-майор Стилиян Ковачев.
Уредникът на РИМ Георги Гергов представи изложбата и каза колко е необходимо и важно да се знае миналото, особено от младите хора.
Уредникът на Историческия музей Надежда Ангелова разказа, че изложбата показва богат снимков материал и предмети, запечатали факти и лица, свързани с нашия край от онова време и от фонда на нашия музей. Сред тях са спомените на Христо Масларов, бележникът на турски офицер със спомените на Стойо Горанов, мемориална чаша от Балканската война с музикален механизъм, възпроизвеждащ химна “Шуми Марица”, войнишки медал за храброст, снимки на войници от 15-та рота на 27-ми Чепински пехотен полк, на каменски войници от 9-а и 10-а рота на 27-Чепински пехотен полк, фотографирани през Балканската война на Булаир, регистър на покръстените българо-мохамедани от Флоровската община, Светото евангелие, подарено на с. Корово (Драгиново) на 14 февруари 1913 г. от Ат.Тодоров от Пловдив, купел за свето кръщене, подарен на с. Корово на 8 януари 1913 г. от свещеник Хр. Джамбазов от с. Цалапица, знамето на Чепинското дружество “Инвалид” с. Лъджене с надпис “Всичко за България”...
На паметниците в Чепино, Лъджене и на паметната плоча в двора на църквата “Света Троица” в Каменица са написани имената на 60 загинали от нашия град в Балканските войни за освобождението и обединението на България през 1912-1913 г.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България