Велинград - online - Улиците на Юндола вече ще имат имена вместо номера 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Улиците на Юндола вече ще имат имена вместо номера
Публикувано 2012-09-25 08:39:23 от Темпо

Предстои 56 улици в село Юндола да получат свои имена. Досега голяма част от улиците в курортното селище имат само номера, което затруднява издаването на удостоверения за административен адрес. Освен това курортът се разраства, което също води до необходимост от нови адреси.
Общинска администрация е изработила предложение за имената на 56-те улици, което ще бъде обсъдено и гласувано от Общинския съвет на 27 септември.
Много от улиците носят имена, свързани с географски обекти като “Пашови скали”, “Яденица”, “Белово”, “Белмекен”, “Якоруда”, “Цепина” и т.н. Площадът в центъра на Юндола ще се казва “България”.
Положителен факт е, че се предлагат и имената на няколко личности, свързани с историята и развитието на Юндола: софийската учителка Дора Йорданович, която ограмотявала местното население; актрисата от Народния театър “Иван Вазов” Славка Славова; проф. Вакарелов от Лесотехническия университет и др.
Списъкът може да бъде продължен с още много имена на достойни хора, допринесли през годините за славата на курорта Юндола. И тъй като точно сега предстои наименоването на улиците, нека да припомним името на Георги Минчев - герой от три войни (Балканските и Първата световна), носител на три ордена за храброст. Извървял стъпка по стъпка трудния път на българските войски от Чаталджа и Булаир до р. Брегалница и Добро поле. При превземането на Одрин през януари 1913 г. той е единственият офицер на 23-годишна възраст, който командва II рота на Х-ти Родопски полк. Водените от него 300 войници отбили два турски табора, всеки от по 800 души. Неговата рота била една от първите части, влезли в града, който дотогава се считал за непревзимаем. На Георги Минчев е посветена книгата на Михаил Кремен “Брегалница”, а с него на Юндола ни среща Вера Якимова в книгата си “На Юндола двуноги, четириноги и аз”. И пак там авторката допълва: “Георги Минчев, вече на 95 години, разказваше и обясняваше дълголетието си само с живота, прекаран на Юндола, който го излекувал от придобитата по време на Първата световна война малария”. На Юндола Георги Минчев живеел в едноетажна вила на така наречения “Софийски баир”, над чийто вход стояла малка табела с надпис. Надписът напомнял, че вилата се издига в чест на Михаил Минчев, секретар на революционния комитет в Хасково, създаден от Апостола на свободата Васил Левски.
Само след дни ще отбележим 100-годишнината от Балканските войни. Едва ли има по-подходящ момент една от улиците в Юндола да бъде наречена на името на героя с три ордена за храброст от три войни Георги Минчев.
А вече спомената книга на Вера Якимова е чудесен справочник за имената на още хора, пресекли съдбата си с тази на Юндола. Защото улица “Роза” може да има навсякъде, а историята на едно място се създава от личностите, свързани с него.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай