Велинград - online - Още за провала на проекта за водния цикъл 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Още за провала на проекта за водния цикъл
Публикувано 2012-09-25 08:48:11 от Темпо

Представители на пловдивската фирма “Водоканалконсулт” ООД участваха в нарочна среща във Велинград, за да изяснят своята позиция във връзка с отхвърления проект за воден цикъл на курорта. Срещата бе организирана от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград” и в нея се включиха председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова и съветници от ГЕРБ и управителят на “ВКТВ” Борис Голомехов. Присъства и директорът на “Европейски проекти и програми” в Общинска администрация Радка Русева, която обаче заяви, че на дирекцията този проект не е възлаган и не са работили по него.

Като домакин на събитието София Ключкова обяви, че са отправили покана и към ръководството на общината, но кметът и неговите заместници не взеха участие. Г-жа Ключкова подчерта, че не търсят конфронтация с Общинска администрация, а искат да знаят истината защо Велинград загуби 40 милиона лева по проекта за водния цикъл.
На пресконференция в края на юли 2012 г. кметът Иван Лебанов посочи като причина общината да не спечели проекта това, че от “Водоканалконсулт” са отказали да предадат идейните проекти преди общината да им разплати дължими 60 000 лева и така е изпуснат крайният срок за входиране в Министерството на екологията. Сега от името на фирмата Иван Наков представи тяхната позиция по казуса. Той изтъкна, че община Велинград е започнала да работи по проект за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа плюс изграждане на пречистватгелна станция за отпадни води още през 2005 г. и дори е била много по-напред от редица други общини. Още през 2005 г. пловдивската фирма е спечелила няколко общински поръчки във ВиК-сектора. През 2010 г. чрез процедура на покана към 3 фирми общината е възложила на “Водоканалконсулт” прединвестиционни проучвания за доизграждане на канализационната мрежа, реконструкция на водопроводната мрежа и пречиствателна станция за Велинград и Драгиново. Този договор е изпълнен и приет с протокол на Експертния съвет по устройство на територията от 29 юли 2010 г. Стойността на договора е 49 000 лева без ДДС, които обаче и досега общината не е изплатила на “Водоканалконсулт”.
Възоснова на тези проучвания са направени две срещи в МОСВ, на които експертите са имали забележки и в хода на работата те са били отстранени. От министерството са имали забележки и към проекта за пречиствателна станция, който се разработвал от друга пловдивска фирма. В следващия етап, за да може проектът за водния цикъл на Велинград да получи “зелена светлина” от МОСВ и Оперативна програма “Околна среда”, е трябвало да се изготвят още два пълни идейни проекта. Именно тук, според г-н Наков, са възникнали проблемите. След предварителен разговор с общината от фирмата са заявили готовност, въпреки многото работа, в рамките на 2 месеца и за суми от порядъка на 15 000 лева по всеки от договорите да изготвят двата проекта. Но всичко е останало на етап разговори, а впоследствие общината не е възложила въпросните два проекта със съответни договори. “Няма папка, която да ни е била възложена и да не сме предали на общината. Търсят се папки, които не са ни възлагани”, категорично заяви Иван Наков.
В отговор на въпроси той неколкократно каза, че въпреки неизплатените суми от страна на общината, те биха се съгласили да направят нужните два идейни проекта: “Ако имахме договор, щяхме да работим, от наша страна няма нежелание и лошо отношение към община Велинград”. Вместо това обаче от общината поискали “Водоканалконсулт” да предадат всичките си досегашни проучвания на консултантска фирма на Теодора Велинова. Пловдивската фирма е отказала да направи това, а междувременно е дошло и време за входиране на цялостния проект в МОСВ. Според г-н Наков при последния разговор преди крайния срок проличало, че кметът Иван Лебанов не е наясно или е подведен от служители по отношение сроковете и състоянието на проекта.
Общинският съветник Йордан Аршинков попита защо МОСВ са ни хлопнали вратата, на което Иван Наков отговори лаконично: “Защото не са възложени и изготвени двата идейни проекта”. Въпросът на Дияна Кехайова бе какви са възможностите на общината занапред да спечели подобен проект за ВиК-сектора, но не получи конкретен отговор, защото все още липсва яснота за следващия програмен период. Г-жа Кехайова изрази сериозна тревога и във връзка с улица “Юндола”, където канализацията е много остаряла, но заради ново забавяне от страна на ОА ще започне асфалтиране, преди да е подменена ВиК-мрежата.
Управителят на “ВКТВ” Борис Голомехов също разсъждава върху въпроса къде се къса връзката. Неговият отговор е, че всичко, свързано с проекти в община Велинград, е свръхсекретно, работи се на парче, липсва прозрачност и затова гадаем какво се случва, вместо да имаме ясна стратегия какво трябва да се прави стъпка по стъпка.
От “Темпо” попитахме представителите на “Водоканал консулт” за тяхното експертно мнение по стойността на проекта. Иван Наков отговори, че 40 милиона лева са много пари за водния цикъл на Велинград, тъй като като цяло канализационната мрежа е изградена и добра, а водопреносната мрежа е изцяло за подмяна.
В края на срещата София Ключкова прочете отговор на тяхно питане от МОСВ, от който отново стана ясно, че общината е имала възможност на два пъти да окомплектова документацията, но това не е станало в срок и проектът за водния цикъл е отхвърлен.
Срещата безспорно хвърли нова светлина по темата, която ще продължим да следим заради нейното огромно значение за велинградчани.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай