Велинград - online - Започна шумното дело за радикален ислям 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Започна шумното дело за радикален ислям
Публикувано 2012-09-25 08:51:04 от Темпо

Очаквано шумно на 18 септември в Окръжен съд - Пазарджик започна наказателно дело № 330/2012 г. срещу 13 подсъдими, част от които като служители на мюсюлманското вероизповедание извършват дейност на територията на Велинград и Сърница.
Преди началото на процеса пред сградата на съда се събра голямо множество от хора от различни селища. Със знамената на България и ЕС в ръце те заявиха подкрепата си за обвиняемите и убеждението, че процесът е насочен не само срещу 13-те, а и срещу изповядващите исляма в страната. Сред протестиращите бе и заместник-председателят на Общински съвет - Велинград и местен лидер на ЕНП Реджеп Ходжов.

В съдебната зала ход на делото даде съдия Ивета Парпулова, председател на Окръжния съд, която не зачете искането от защитата на подсъдимите за прекратяване на процеса. Прокурор Недялка Попова от Окръжна прокуратура - Пазарджик прочете обвинителния акт. Работата на държавното обвинение по случая продължи близо 2 години след показната акция на ДАНС през есента на 2010 година. Материалите по делото обхващат 31 тома, обобщени в 8 раздела.
Окръжна прокуратура повдигна конкретни обвинения срещу 13-те подсъдими. Имамът на Сърница Саид Мотлу е обвинен, че от март 2008 г. до 06.10.2010 год. в джамията и в кафе-сладкарница в Сърница пред присъстващите мюсюлмани е проповядвал антидемократична идеология - противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. Второто обвинение срещу него е, че от май 2005 год. до 06.10.2010 год. в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик е ръководил нерегистрирана по законоустановения ред в България организация “Ал-Уакф ал-ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология. Прокуратурата го обвинява още, че от март 2008 год. до 06.10.2010 год. в Сърница и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите и лекции по време на срещи в кафенетата.
Три са обвиненията и срещу районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих: че от март 2008 год. до 06.10.2010 год. в джамиите в Сърница и Пазарджик чрез слово е проповядвал антидемократична идеология; че е членувал в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“ и че във Велинград и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа.
Аналогични са обвиненията срещу Ахмед Ахмед, работил в Пловдив и Пазарджик. Останалите 10 подсъдими Неджими Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф и Найме Горелски, Али Хайрадин и Али Ходжа са обвинени за престъпление по чл.109, ал.2 НК за това, че са членували в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация “Ал-Уакф ал-ислями“.
В обвинителния акт се разглеждат начините на финансиране на организацията възоснова на откритите от ДАНС при претърсванията през 2010 г. пари, списъци със заплати и хонорари и други документи. За начало на дейността на организацията се сочат 90-те години на ХХ век, когато в региона са нея са работили предимно чужденци. След това дейността поемат българи, получили теологично образование в Саудитска Арабия и участвали в различни международни срещи, на които са прокламирани идеите на салафизма. Организацията е регистрирана в България през 1992 г., но през 2004 г. регистрацията е прекратена. Според прокуратурата парите за финансиране на нейната дейност в страната са идвали по куриери от Саудитска Арабия.
След прочитане на обвинителния акт подсъдимите бяха поканени да дадат обяснения по него. Всички отказаха, като заявиха, че разбират обвинението, не се признават за виновни и ще дадат обяснения на по-късен етап. 13-те се представляват в съда от петима адвокати.
Делото продължава на 26, 27 и 28 септември 2012 с разпити на свидетели и вещи лица. Очаква се да бъдат разпитани около 30 свидетели, от които 4 анонимни.
По случая от Главно мюфтийство обявиха, че ще следят дали ще се води съдебен процес или това е кръстоносен поход, а делото е съшито с бели конци. Сходна е позицията, изразена от ДПС, които също ще наблюдават процеса под лупа.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води