Велинград - online - С молитва за хубаво време стартира проектът в Дорково 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

С молитва за хубаво време стартира проектът в Дорково
Публикувано 2012-10-02 09:35:04 от Темпо

Дълго чаканата първа копка по проекта за палеонтологичен музей край Дорково бе направена на 25 септември 2012 г. Отец Стоил Лазаров, който извърши водосвета, се помоли за хубаво време до 28 декември - крайния срок, в който Община Ракитово трябва да приключи проекта, ако не иска да търпи финансови санкции от Оперативна програма “Регионално развитие”. Забавянето на дейностите по проекта започна при предишната кметска управа, а настоящата прави всичко възможно да навакса пропуснатите срокове.
Кметът на Община Ракитово Любомир Петков не скри, че има доста проблеми, но гарантира, че те ще се решават с общи усилия. Той пожела цялата работа да бъде извършена качествено, за да може плиоценският парк край Дорково да бъде открит в срок.
25 септември бе щастлив ден за кмета на Дорково Николай Ковачев, който припомни как през 30-те години на ХХ век от ученици и учителката Руска Цонева-Чолева е била намерена първата находка, как през 80-те години българо-френска експедиция е изровила огромно количество кости на древни животински видове, как пред 5 години общината е кандидатствата с проект, който за съжаление не е бил одобрен. “Надяваме се на хубаво време и за нова година да режем лентата”, пожела Николай Ковачев в присъствието на главния секретар на Областната управа Светлан Карталов, жители на Дорково и ученици от местното училище. Трудностите, съпътствали досега проекта, бяха факт и на първата копка. Три път кметът Любомир Петков не успя да счупи бутилката шампанско, но той не загуби самообладание и при четвъртия опит разби бутилката. Дано това да е “счупило лошия късмет”, както коментираха присъстващите и занапред работата да тръгне на бързи обороти. Сградата на бъдещия музей е разположена ще бъде разположена в непосредствена близост до мястото на находището. Тя ще привлича туристи с исполински макет на древен мастодонт и възстановка на флората и фауната през далечния период на приоцена. Паралелно с първата копка в Дорково продължава ремонтът на хижа “Цепина”, която ще бъде превърната в информационен туристически център по проекта. Очаква се ремонтните дейности да приключат и тя да бъде открита на 16 октомври 2012 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България