Велинград - online - Как ще отбележим 100 годишнината от Балканската война 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Как ще отбележим 100 годишнината от Балканската война
Публикувано 2012-10-02 09:42:35 от Темпо

През настоящата седмица в цялата страна ще бъдат отбелязани 100 години от Балканската война. Организационните комитети за честване на събитието във Велинград и Ракитово са подготвили поредица от събития: Музеят организира национална научна конференция
Втората национална научна конференция, организирана от Исторически музей - Велинград съвместно с Института за исторически изследвания при БАН и Община Велинград и посветена на 100 годишнината от Балканската война, ще се проведе на 5 и 6 октомври в конферентната зала на Лечебно-възстановителната база на Народното събрание.
Научен ръководител на конференцията е акад. Георги Марков. По обявената тема “Балканската война и Западните Родопи. Споделени размисли 100 години по-късно” се отзоваха с доклади и научни съобщения известни наши историци от БАН, Националната библиотека, колеги от музеите в Пазарджик, Батак, Гоце Делчев, Националния литературен музей, от архивите в Пазарджик и Пловдив, от университетите в София, Пловдив и Благоевград. От Исторически музей - Велинград с доклади ще се представят уредниците Надежда Ангелова и Георги Куманов. Радка Тотолакова и ученици от СОУ “В. Левски” ще участват с презентация на спечелен проект за Балканската война.
Представените доклади ще бъдат отпечатани в сборник, който ще излезе през 2013 година. Втората национална научна конференция е част от програмата на Организационния комитет за честването на 100 години от Балканските войни, която включва още изложба на Регионалния исторически музей - Пазарджик “27 Чепински пехотен полк в Балканските войни 1912-1913 г.”, експонирана в музея във Велинград, прожекции на документалния филм “Един народен подвиг”, дарение от сценариста Георги Златинов и поклонения пред военните паметници във велинградска община. Поклонение на Кара тепе На 4 октомври ще се състои поклонение на Кара тепе, откъдето започва участието в Бълканската война на четата начело с войводата Иван Ботушанов. Честването ще започне в 10 часа пред паметника в близост до параклиса “Св. Богородица”. Организатори на събитието са Дружеството за защита на Родопите и Дружба “Родина”. За гражданите, които желаят да се включат в тържеството, ще има организиран транспорт.
Среща в СОУ “В. Левски” СОУ “Васил Левски” организира среща, посветена на 100 годишнината от Балканската война с участието на акад. Георги Марков и проф. Валери Стоянов от Института за исторически изследвания и проф. Евгений Сачев от УНИБИТ. Срещата ще се проведе на 5 октомври от 9.30 часа в училището.
Концерт и филм в читалището в Чепино На 8 октомври от 18 часа читалище “Св.св. Кирил и Методий” в Чепино ще чества годишнината с поднасяне на цветя пред паметника на загиналите в Балканската война в центъра на квартала. След това в залата на читалището ще бъде прожектиран документален филм за Балканската война, а самодейците ще изнесат концерт. В Ракитово откриват паметник на Стилиян Ковачев По идея на сдружение “Суткя” в центъра на Ракитово ще бъде открит паметник на ген. Стилиян Ковачев - командир на Трета бригада от Родопския отряд в състава на 27-ми Чепински полк и 39-ти пехотен полк. В този отряд са били участниците в Балканската война от Ракитово.
Бюст-паметникът е изработен от проф. Крум Дамянов и ще бъде открит тържествено на 5 октомври. Към паметника ще бъдат експонирани и две оръдия, обещани от Михо Михов. Наред с откриването на паметника за годишнината в Ракитово стягат изложба и празнична заря.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води