Велинград - online - Как ще отбележим 100 годишнината от Балканската война 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Как ще отбележим 100 годишнината от Балканската война
Публикувано 2012-10-02 09:42:35 от Темпо

През настоящата седмица в цялата страна ще бъдат отбелязани 100 години от Балканската война. Организационните комитети за честване на събитието във Велинград и Ракитово са подготвили поредица от събития: Музеят организира национална научна конференция
Втората национална научна конференция, организирана от Исторически музей - Велинград съвместно с Института за исторически изследвания при БАН и Община Велинград и посветена на 100 годишнината от Балканската война, ще се проведе на 5 и 6 октомври в конферентната зала на Лечебно-възстановителната база на Народното събрание.
Научен ръководител на конференцията е акад. Георги Марков. По обявената тема “Балканската война и Западните Родопи. Споделени размисли 100 години по-късно” се отзоваха с доклади и научни съобщения известни наши историци от БАН, Националната библиотека, колеги от музеите в Пазарджик, Батак, Гоце Делчев, Националния литературен музей, от архивите в Пазарджик и Пловдив, от университетите в София, Пловдив и Благоевград. От Исторически музей - Велинград с доклади ще се представят уредниците Надежда Ангелова и Георги Куманов. Радка Тотолакова и ученици от СОУ “В. Левски” ще участват с презентация на спечелен проект за Балканската война.
Представените доклади ще бъдат отпечатани в сборник, който ще излезе през 2013 година. Втората национална научна конференция е част от програмата на Организационния комитет за честването на 100 години от Балканските войни, която включва още изложба на Регионалния исторически музей - Пазарджик “27 Чепински пехотен полк в Балканските войни 1912-1913 г.”, експонирана в музея във Велинград, прожекции на документалния филм “Един народен подвиг”, дарение от сценариста Георги Златинов и поклонения пред военните паметници във велинградска община. Поклонение на Кара тепе На 4 октомври ще се състои поклонение на Кара тепе, откъдето започва участието в Бълканската война на четата начело с войводата Иван Ботушанов. Честването ще започне в 10 часа пред паметника в близост до параклиса “Св. Богородица”. Организатори на събитието са Дружеството за защита на Родопите и Дружба “Родина”. За гражданите, които желаят да се включат в тържеството, ще има организиран транспорт.
Среща в СОУ “В. Левски” СОУ “Васил Левски” организира среща, посветена на 100 годишнината от Балканската война с участието на акад. Георги Марков и проф. Валери Стоянов от Института за исторически изследвания и проф. Евгений Сачев от УНИБИТ. Срещата ще се проведе на 5 октомври от 9.30 часа в училището.
Концерт и филм в читалището в Чепино На 8 октомври от 18 часа читалище “Св.св. Кирил и Методий” в Чепино ще чества годишнината с поднасяне на цветя пред паметника на загиналите в Балканската война в центъра на квартала. След това в залата на читалището ще бъде прожектиран документален филм за Балканската война, а самодейците ще изнесат концерт. В Ракитово откриват паметник на Стилиян Ковачев По идея на сдружение “Суткя” в центъра на Ракитово ще бъде открит паметник на ген. Стилиян Ковачев - командир на Трета бригада от Родопския отряд в състава на 27-ми Чепински полк и 39-ти пехотен полк. В този отряд са били участниците в Балканската война от Ракитово.
Бюст-паметникът е изработен от проф. Крум Дамянов и ще бъде открит тържествено на 5 октомври. Към паметника ще бъдат експонирани и две оръдия, обещани от Михо Михов. Наред с откриването на паметника за годишнината в Ракитово стягат изложба и празнична заря.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води